15 maanden cel voor doodrijden voetganger op oversteekplaats Spinozaweg Utrecht

© 112mediautrecht
UTRECHT - De 26-jarige automobilist die ruim een jaar geleden een voetganger doodreed op een zebrapad op de Spinozaweg in Utrecht is veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Ook mag hij drie jaar niet rijden.
De rechtbank vindt Abdel B. schuldig aan roekeloos rijden; de zwaarste vorm van strafbaar rijgedrag. Hij reed zondagavond 26 april in een zwarte Skoda Fabia tussen de 67 en 94 kilometer per uur en haalde via een voorsorteervak voor afslaand verkeer auto's in die voor een rood verkeerslicht stonden te wachten. B. reed echter rechtdoor en schepte op het zebrapad de 30-jarige Tim uit Utrecht, die op slag dood was. Vervolgens reed B. door.

Groot leed door zwijgen

De verdachte meldde zich uren na de aanrijding op het politiebureau als bestuurder van de zwarte Skoda. Maar later ontkende hij dat hij achter het stuur had gezeten. Hij beweerde dat hij iemand uit de wind wilde houden en dat hij zich niet had gerealiseerd dat die betrokken was bij een dodelijke aanrijding. Wie die persoon zou zijn geweest wilde hij niet zeggen, maar de rechtbank vindt het een ongeloofwaardig verhaal.
Toen B. zich rond middernacht bij de politie meldde, droeg hij dezelfde kleding als eerder op de dag was vastgelegd door een beveiligingscamera van een tankstation. Op zijn opvallende trui zijn glasdeeltjes aangetroffen die afkomstig zijn van de voorruit van de bewuste Skoda. Op de veiligheidsgordel aan de bestuurderskant van de auto zaten vezels die van die trui afkomstig zijn.
De rechtbank neemt het Abdel B. bijzonder kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleef hij hardnekkig zwijgen en nam hij geen enkele verantwoordelijkheid voor de dodelijke aanrijding. Hij heeft daardoor groot leed aangericht bij de nabestaanden van Tim, vindt de rechtbank.

Eis was hoger

De straf die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste was een stuk hoger dan het vonnis van de rechtbank: drie jaar gevangenisstraf en vier jaar rijontzegging. De rechtbank heeft echter voor het vonnis gekeken naar vergelijkbare zaken en kwam daarom lager uit.
Als het OM of de verdachte het niet eens zijn met het vonnis hebben zij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. B. mocht het proces de afgelopen maanden in vrijheid afwachten, maar werd na de uitspraak direct door de parketpolitie naar de gevangenis gebracht.