Wat is toch dat drijvende ding in de Utrechtse singel?

UTRECHT - Je hebt hem misschien al eens zien drijven in de Catharijnesingel in Utrecht: een metersgroot houten vlot. Veel Utrechters vragen zich af: wat is dat nou precies?
Dit houten platform van ruim 10 bij 10 meter is een kunstwerk, op initiatief van de de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Daarmee vieren ze 385 jaar wetenschap in Utrecht. Het is een soort podium, bedoeld voor gesprekken, lezingen of voorstellingen. "Het is eigenlijk een drijvende universiteit zonder muren en open voor iedereen", zegt Mirko Noordegraaf van de Universiteit Utrecht.
Het kunstwerk in opbouw.
Het kunstwerk in opbouw. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer

Opvallen

Het werk is ontworpen door kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele. Een bijzonder kunstwerk met een net zo bijzondere naam: Akwaglot, verwijzend naar 'aqua', oftewel water, en 'glot', het Griekse woord voor tongen.
Tongen maakt het in ieder geval los bij voorbijgangers aan de singel. Reacties wisselen van 'leuk, creatief!' tot 'tja, kunst...' Opvallen doet het in ieder geval. Twee grote waarschuwingsborden met pijlen, moeten voorkomen dat boten tegen het kunstwerk varen. Ook komen er borden met QR-codes waarmee mensen meer kunnen leren over het Akwaglot.
Meningen van voorbijgangers over het Akwaglot lopen uiteen.
Meningen van voorbijgangers over het Akwaglot lopen uiteen. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Via een gesloten oeververbinding kun je vanaf de kade op het platform. Op dit moment is het kunstwerk nog niet toegankelijk voor publiek. "We zijn nu druk met onderzoeken hoe we dat het beste kunnen openstellen. Daarbij moeten we ook rekening houden met zaken als veiligheid en dat het geen overlast veroorzaakt voor de buurt", aldus Noordegraaf. De universiteit hoopt ''op korte termijn" met een oplossing te komen.
Het idee voor het kunstwerk is niet uit de lucht komen vallen. Noordegraaf refereert naar de 'Skyscraper': een enorme plastic walvis die in 2019 te zien was in het water voor Tivoli Vredenburg.

"Rondom het kunstwerk werden allerlei activiteiten georganiseerd, die in verbinding stonden met het onderzoek van de Universiteit naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep in de oceanen. Het Akwaglot moet voor eenzelfde bewustwording zorgen."

Het kunstwerk blijft tot december dobberen in de singel, ter hoogte van Grand Hotel Karel V. Uiteindelijk komt het in de Botanische tuinen in de Uithof te liggen.
Het kunstwerk blijft tot december dobberen in de Catharijnesingel.
Het kunstwerk blijft tot december dobberen in de Catharijnesingel. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer