Meerdere horecazaken dicht na besmettingen ondanks coronacheck: 'Mensen doen alsof corona voorbij is'

© ANP
AMERSFOORT/UTRECHT - De frustratie is groot bij horeca-ondernemers, studentenverenigingen en organisatoren van feesten. Twee weken geleden waren er nauwelijks nog besmettingen en leken de coronachecks veilig genoeg om weer los te gaan. En nu is alles anders.
"Je kan als ondernemer alles goed proberen te doen, maar als mensen consequent de regels overtreden, dan krijg je dus dit", zegt Daan Smeltzer, bestuurslid van de Utrechtse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.
Bij meerdere feesten, kroegen en clubs in het land is Testen voor Toegang niet waterdicht gebleken en nu rijzen de besmettingen weer de pan uit. Ook in Utrecht is deze week corona vastgesteld na feesten en kroegbezoek waarbij met QR-codes werd gewerkt. Eerder deze week bleek Testen voor Toegang niet waterdicht bij roeiclub Triton en studentenvereniging Unitas.

Schrik zit erin

Verder houden onder meer café Otje en feestcafé de Kneus aan de Nobelstraat deze week de deuren dicht na besmettingen ondanks Testen voor Toegang. Daarnaast hebben verschillende bezoekers van het Verknipt Festival bij recreatieplas Strijkviertel corona opgelopen. De schrik zit er inmiddels in bij organisatoren. Een feest van studievereniging LeF in Club Poema in Utrecht gaat vanavond niet door nu de cijfers weer stijgen.
Smeltzer: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de rijen in de Nobelstraat, daar staan ze gewoon bovenop elkaar. En als je je dan 40 uur van tevoren laat testen, daarna nog naar een huisfeestje gaat en vervolgens naar de horeca, dan kan het natuurlijk misgaan. Ook zijn er verhalen van gasten die binnen proberen te komen met vervalste QR-codes."
Horecapersoneel kan onderhand beter op de teststraat gaan wonen
Daan Smeltzer van KHN Utrecht
Het probleem is volgens Smeltzer ook dat horecamedewerkers besmet raken, waardoor er dus zaken tijdelijk dicht moeten. "Het personeel kan onderhand beter op de teststraat gaan wonen en het wattenstaafje in de neus laten zitten. Sommigen laten zich deze week al voor de derde keer testen. Soms weet je natuurlijk ook niet wat zij buiten hun werk om hebben gedaan."
Landelijk neemt het aantal besmettingen onder jongeren enorm toe. Van de nieuwe gevallen waarvan de bron bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan een café of discotheek, meldde het RIVM dinsdag in de weekrapportage.
Op zijn eigen terras van Stan & Co ziet Smeltzer al dat mensen zich gedragen alsof corona voorbij is. "Sinds de mondkapjes af zijn, zijn ze niet meer te houden. Je bent er continu mee bezig om mensen daarop te wijzen." Toch gaat er ook heel veel goed, benadrukt hij. "Als je ziet hoe druk het is en hoeveel er wordt georganiseerd, dan valt het nog mee."

Café in Amersfoort dicht

Ook in Amersfoort loopt het aantal besmettingen in de horeca op. Curtis Café op de Hof in Amersfoort heeft voorlopig de deuren gesloten. Enkele bezoekers van de populaire feestkroeg blijken afgelopen weekend toch corona te hebben opgelopen.
Volgens Curtis waren de controles grondig en zijn er ook veel mensen geweigerd. Gasten zijn alleen binnengelaten op basis van de Coronacheck-app in combinatie met geldig ID-bewijs. "Het merendeel van de gasten geeft aan ook andere horecagelegenheden bezocht te hebben in Amersfoort het afgelopen weekend. Wij blijven voorlopig dicht. Wij willen geen enkel risico nemen en laten eerst al ons personeel testen alvorens wij weer open gaan."
Café Koetje, aan hetzelfde plein in Amersfoort, is extra alert. "Ons zijn geruchten ter ore gekomen dat gasten ondanks een geldige QR-code positief getest zijn op corona. Wij blijven de regels van de Rijksoverheid volgen. Toegang binnen is uitsluitend op vertoon van een geldige QR-code in combinatie met je ID."
De gemeente Utrecht maakt dinsdag bekend dat toezicht en handhaving worden opgeschroefd tijdens uitgaansavonden. Zo komen er controles bij wachtrijen. Horeca-ondernemers in Amersfoort hebben vandaag een vergadering om het oplopend aantal besmettingen te bespreken.