Utrecht verlengt financiële steun, nu ook voor studenten op kamers

Wethouder Linda Voortman
Wethouder Linda Voortman © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De TONK-regeling in Utrecht wordt tot 1 januari verlengd. Alle Utrechters die in de coronacrisis ten minste 15 procent van hun inkomen zijn kwijtgeraakt komen in aanmerking voor financiële steun, dat kan oplopen tot 3000 euro.
Bovendien zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor steun versoepeld, een zelfstandige woning is geen voorwaarde meer. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld op kamers wonen of een woning delen ook in aanmerking komen.
Die versoepeling is er gekomen dankzij een briefschrijver. Die schreef ook te maken te hebben met problemen, maar geen steun te ontvangen omdat hij op kamers woonde. Wethouder Linda Voortman: "Ik was heel erg blij met dit signaal en ik hoop dat meer mensen nu een beroep gaan doen op deze regeling."

Wel zo sociaal

De Nederlandse overheid vroeg gemeentes om lokale steunregelingen te verlengen tot oktober. Utrecht kiest voor een langere regeling, tot 1 januari. "Daarmee maken we het simpeler voor mensen, want stel dat het toch weer verlengd wordt na 1 oktober hoeven ze het niet nog een keer aan te vragen', zegt Voortman. "En ik vind het ook wel zo sociaal dat je probeert het nog wat langer te doen."
De gemeente liet vorige week nog weten dat het aantal aanmeldingen nog enigszins tegenvalt. De wethouder zegt nu ook pas tevreden te zijn als iedereen die recht heeft op steun die ook krijgt. Kijk op de website, zegt ze. "En als je dan denkt, dit is niet voor mij maar ik heb wel te maken met financiële problemen: neem dan vooral contact met ons op. Als we je niet via deze regeling kunnen helpen kijken we heel graag samen met jou met welke andere regelingen we je wel kunnen hebben want we hebben er niks aan als mensen later in grotere problemen komen."