CNV: 'Veel werknemers voelen zich nog onveilig op kantoor in coronatijd'

Als op het kantoor niet coronaproof kan worden, moet thuiswerken de norm blijven, vindt de vakbond.
Als op het kantoor niet coronaproof kan worden, moet thuiswerken de norm blijven, vindt de vakbond. © ANP
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Vakbond CNV in Utrecht roept werkgevers op om beter hun best te doen om werkplekken coronaproof te maken. Een onderzoek onder negenhonderd mensen wijst uit dat een aanzienlijk deel van de werknemers zich niet veilig voelt op kantoor.
Een op de vijf zegt dat het kantoor niet is ingericht om besmettingen tegen te gaan en een op de zes vindt dat collega's de regels aan hun laars lappen. Als op het kantoor niet coronaproof kan worden gemaakt, moet thuiswerken de norm blijven, vindt de vakbond.

Werkplek moet veilig zijn

CNV-voorzitter Piet Fortuin begrijpt dat de kantoren weer opengaan nu dat ook mag als werknemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. "De werkplek moet dan wel veilig zijn tegen coronabesmetting. En veel werkplekken zijn dat nog niet. Veel thuiswerkers voelen zich onveilig op kantoor."
Verreweg het grootste deel van de ondervraagden werkt nog deels thuis. Slechts 3 procent moet volledig naar kantoor komen. In de meeste gevallen wordt er deels thuis en deels op kantoor gewerkt. Dat doet 83 procent van de ondervraagden.

Beschikbare plek

Tijdens de coronacrisis zijn veel kantoren anders ingericht om voor te bereiden op dat hybride werken. Ruim een op de vijf werknemers geeft nu aan op drukke dagen moeite te hebben om een beschikbare plek te vinden op kantoor.
CNV wil verder dat er duidelijke afspraken komen over vergoedingen nu hybride werken voorlopig lijkt te blijven. Zo zouden zowel reiskosten als thuiswerkkosten vergoed moeten worden. "We gaan hier met werkgevers de komende tijd afspraken over maken in de cao's."