Pilot met extra zorg na medische missers werkt goed

© UMC Utrecht
UTRECHT - Een nieuwe manier om slachtoffers van een medische misser te begeleiden werkt goed. Dat concludeert het Fonds Slachtofferhulp. Er is een tweejarige pilot gehouden waar zeven ziekenhuizen bij betrokken waren, waaronder het Diakonessenhuis en UMC Utrecht.
Bij wijze van proef kregen slachtoffers of nabestaanden een onafhankelijke hulpverlener toegewezen. Die gaf soms alleen steun, maar kon ook de juridische administratie en het contact met het ziekenhuis overnemen.

Psychische problemen

Dat is erg welkom, want mensen kunnen na een medische misser te maken krijgen met psychische, financiële en juridische problemen. Ongeveer 28 procent van hen heeft zelfs symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). "Mensen kunnen niet meer werken, kunnen het trauma moeilijk verwerken, moeten hun woning aanpassen, raken verwikkeld in een juridische strijd of zien hun relatie stranden", stelt directeur Ineke Sybesma van Fonds Slachtofferhulp. "De onderzoeksresultaten bevestigen dat onafhankelijk casemanagement aan gedupeerde ziekenhuispatiënten dan van grote meerwaarde is om weer grip te krijgen op hun leven."
Ook twee Utrechtse ziekenhuizen waren dus betrokken bij de pilot. Ziekenhuizen bieden zelf ook begeleiding aan mensen die slachtoffer worden van een medisch incident, maar dat houdt vaak op als iemand weer naar huis mag.