Utrechtse ChristenUnie speelt op zeker: Maarten van Ooijen lijsttrekker

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Steeds meer partijen maken bekend welk lid de kar gaat trekken bij gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Vanavond is het de beurt aan de Utrechtse ChristenUnie, en hun keus is niet verrassend: wethouder Maarten van Ooijen wordt de lijsttrekker.
Van Ooijen was dat ook al bij de vorige verkiezingen. Daar behaalde de partij twee zetels. De partij wisselt regelmatig tussen de één en de twee zetels. Sinds 1998 deed de partij zes keer meer, drie keer haalden ze twee zetels. En drie keer één zetel.

Gedegen wethouder, maar ook kritiek

Na de verkiezingen in 2018 schoof Van Ooijen aan bij de coalitieonderhandelingen, zijn partij hielp vervolgens GroenLinks en D66 aan een krappe meerderheid. In ruil voor zijn steun mocht Van Ooijen een wethouderspost bezetten. Sinds juni 2018 is hij wethouder maatschappelijke ondersteuning, welzijn, asiel en integratie en sport.
Hij ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een gedegen bestuurder. Toch krijgt hij ook veel kritiek, met name op de portefeuille sport. Het inpassen van een trainingsveld voor FC Utrecht op Sportpark Overvecht-Noord gaat alles behalve vlekkeloos.

'Volle honderd procent'

Van Ooijen bleef desondanks de logische keuze, gelet op zijn ervaring, capaciteiten en uitstraling. Hij kijkt er naar uit om de campagne voor de ChristenUnie te leiden. "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat de ChristenUnie in mij stelt, door me voor de derde keer voor te dragen als lijsttrekker", zegt hij in een persbericht. "Politiek is voor mij nog steeds de plek voor idealisten. Met de volle honderd procent ga ik er opnieuw voor."
Het bestuur van de ChristenUnie is blij dat Van Ooijen zich heeft gekandideerd. "Maarten heeft zich in de afgelopen vier jaar ontwikkeld tot een betrouwbare bestuurder, die de CU-kleur op de wangen heeft gehouden", zegt Annebeth Roor, de lokale voorzitter van de ChristenUnie. "Hij heeft belangrijke resultaten geboekt op thema's die de ChristenUnie aan het hart gaan, zoals dakloosheid, eenzaamheid en inburgering."