Aanvragen Utrechtse coronasteun vallen tegen: 'Mensen kennen de regeling niet'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Radiocommercials, advertenties in huis-aan-huisbladen, social media campagnes: de gemeente Utrecht gooit veel in de strijd om Utrechters te wijzen op de mogelijkheden voor extra coronasteun, maar het aantal aanvragen valt tegen. Ook sinds de verruiming van de TONK-regeling loopt het nog geen storm.
De gemeente verruimde de maatregel vorige maand al om een grotere groep Utrechters in aanmerking te laten komen voor steun. Wie een inkomensdaling heeft van tenminste 15 procent heeft recht op de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) en kan een eenmalige bijdrage ontvangen tot wel 3000 euro.
"Sinds de verruiming ontvingen wij 120 aanvragen", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Daarvan zijn er tot en met 28 juni 80 toegekend." In totaal kende Utrecht nu 435 TONK-aanvragen toe. Ook kregen 140 Utrechters met terugwerkende kracht een hoger bedrag toegekend door de verruiming.
Utrecht wil het bereik van de maatregel vergroten. "De verwachting is nog steeds wel dat er meer mensen zijn die recht hebben op de regeling, maar zich niet melden of de regeling niet kennen. En we zijn pas tevreden als we iedereen hebben bereikt." Hoeveel Utrechters exact recht hebben op steun is onbekend.
Op dit moment heeft de gemeente een budget van 1,8 miljoen euro, maar de overheid heeft nog niet al het geld verdeeld. "Dus de hoogte van het uiteindelijke budget is niet bekend. In het najaar valt meer te zeggen over beschikbaar budget en of we verwachten dit geheel te benutten."