Componist Louis Andriessen (82) overleden

Louis Andriessen, Utrecht 6 juni 1939 - Weesp 1 juli 2021.
Louis Andriessen, Utrecht 6 juni 1939 - Weesp 1 juli 2021. © ANP
UTRECHT - Componist Louis Andriessen is overleden. Andriessen werd 82 jaar geleden geboren in Utrecht.
Louis Joseph Andriessen was een telg uit een opmerkelijk muzikale familie. Zijn vader was organist en componist Hendrik Andriessen. Die was toen Louis op 6 juni 1939 werd geboren onder meer orgeldocent aan de rooms-katholieke Kerkmuziekschool in Utrecht, organist en dirigent van de Sint-Catharinakathedraal van het Aartsbisdom Utrecht en directeur van het conservatorium in de stad. Andere familieleden die bekend werden als componist waren Hendriks broer Willem en zijn andere kinderen Jurriaan en Caecilia.
Louis Andriessen studeerde in Den Haag, Milaan en Berlijn en geldt als een van de grondleggers van de zogenoemde Haagse School, een stroming in de Nederlandse moderne muziek. Hij zette zich in de jaren zestig samen met musicus Reinbert de Leeuw met de Aktie Notenkraker af tegen het conservatisme in de muziekwereld. Hij legde zich toe op onconventionele composities, waarvan De Staat en De Tijd tot zijn bekendste worden gerekend. Ook schreef hij diverse opera's.
In 2019 kreeg Andriessen een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam omdat zijn werk zo vernieuwend was. Zijn werk vindt erkenning in binnen- en buitenland. De New York Philharmonic bijvoorbeeld zette de al veel gelauwerde Nederlandse componist nog niet zo lang geleden in het zonnetje met het festival The Art of Andriessen.
Andriessen was onder meer bijzonder hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De wetenschappers die Andriessen hadden voorgedragen voor deze functies noemden zijn werk en de rol van de componist eminent, essentieel en een inspiratie voor velen.
Andriessen overleed vannacht in Weesp, waar hij woonde in een gemeenschap voor mensen met dementie. Hij improviseerde daar nog veel op de piano. Zijn laatste compositie dateert inmiddels van 2019. Dat werk voor koor en orkest met de titel May, gebaseerd op het gedicht Mei van Herman Gorter, ging afgelopen december in première.