Hoe renovatie huurders soms tot wanhoop drijft: 'Mensen beseffen niet hoe intens het is'


Woongenot
Ik wist niet van tevoren dat het zo erg zou zijn. Dan hadden we nooit voor gestemd.
In het geval van de Nigerdreef worden er eigenlijk drie projecten tegelijkertijd uitgevoerd: (1) de voorgevel, (2) het renoveren van binnen (waarbij onder meer de keuken en badkamer worden vernieuwd) en (3) het renoveren van de portieken en liften. In de vijf weken dat de keuken en badkamer worden verbouwd krijgen mensen een logeerwoning aangeboden. Ook krijgen de bewoners in totaal 150 euro compensatie.
"We bieden dertig logeerwoningen tijdens de renovatie binnen", zegt Visser van Portaal. "Idealiter zouden we helemaal geen overlast willen geven, maar dan moet je 174 huishoudens een jaar lang uit huis plaatsen. Dat is met de huidige woningnood eigenlijk niet te doen. Het blijft dus een dilemma. In die logeerwoning hebben ze alles: wasmachine, meubels en wifi." Portaal benadrukt dat er draagvlak is gevraagd en dat zeker 80 procent van de bewoners heeft ingestemd met de renovatie.
Volgens de Woonbond is het moment dat zo'n draagvlakmeting wordt uitgevoerd hét moment voor huurders om goede afspraken te maken met de verhuurder. "Als je vooraf alles goed doorspreekt kun je nog tot afspraken komen als je denkt: dit wordt te gortig. Renovaties waarbij juist dat deel serieus wordt aangepakt zorgen vaak voor de minste problemen achteraf."
Juist blij

Mondig
Beter uitleggen
