Actie in Utrecht om mbo-imago op te vijzelen: 'Ik schaam me soms dat ik mbo'er ben'

UTRECHT - De Utrechtse Voorstraat is vandaag omgedoopt tot mbo-straat. Mbo'ers worden volgens de Utrechtse mbo-opleidingen en studenten niet altijd op dezelfde waarde geschat als hbo-opleidingen of universiteiten. "Hbo'ers of studenten van de universiteit vragen waarom je jezelf student noemt omdat je op het mbo zit. Dat voelt niet chill", zegt mbo-studente Janne Marinus. Ze studeert Styling, Interieur & Vormgeving en geeft vandaag advies aan ondernemers in de Voorstraat als fysiek visitekaartje voor mbo-studenten.
Utrechtse Voorstraat omgedoopt tot mbo-straat
De adviesgesprekken horen bij de actie. Er wordt ook muziek gemaakt, er wordt een podcast gemaakt en overal hangen vlaggen in de straat. Ook studente Anna de Kooter doet mee aan de actie. Ze heeft een tijdje een hbo-opleiding gedaan maar ze ontdekte dat het niet bij haar paste. Op haar keuze om naar het mbo te gaan, heeft ze vaak opmerkingen gekregen. "Bij mijn studentenvereniging vond ik het spannend om te vertellen. Hbo-studenten werden soms al 'cursisten' genoemd dus als mbo'ers blijf je al helemaal in het afvoerputje liggen", zegt ze.

Schaamte

Anna is blij dat ze de overstap heeft gemaakt naar de opleiding 'Signmaking & Wayfinding' waar ze haar creativiteit kwijt kan. Maar ze heeft wel moeite met de stempel die op haar wordt gedrukt als mbo'er. "Ik heb het gevoel dat er een oordeel omheen hangt en dat je niet als intelligent wordt beschouwd." Het werkt volgens haar zelfs door in haar zoektocht naar een nieuwe woonruimte. "In veel advertenties wordt gevraagd naar of iemand zijn bachelor aan het afronden is of begint met een master. Ik heb het gevoel dat als ik zeg dat ik een mbo-student ben, dat ik al weggestreept wordt. Ik schaam me om het te vertellen en soms probeer ik het helemaal te vermijden", zegt Anna.
Anna en Janne geven advies aan kapsalon Soda
Anna en Janne geven advies aan kapsalon Soda © RTV Utrecht

Extra geld

De coronacrisis maakte het de mbo-studenten niet makkelijker. Praktijklessen zijn moeilijk te volgen vanuit huis en het is moeilijk om een stageplaats te bemachtigen. De gemeente Utrecht wil de studenten helpen en stelt 900.000 euro beschikbaar zodat bedrijven de financiële ruimte krijgen om meer stageplaatsen te bieden. "We vinden het heel belangrijk dat ze hun opleiding op een goede manier kunnen afmaken", zegt wethouder Klaas Verschuure.
Verschuure bekrachtigt met dit bedrag het belang van mbo'ers in de samenleving. "Zonder mbo'ers hebben we geen handen aan het bed, kunnen we niks bouwen, kunnen we niks in de openbare ruimte en lopen een heleboel dingen stuk", zegt Verschuure. Janne en Anna zijn blij met de aandacht voor het imago van het mbo. Ze worden vriendelijk ontvangen in de kapsalon waar zij advies geven over de styling en proberen zo het beeld steeds een stapje te veranderen.