Wereldkampioen Van 't End slaat herdenkingmunt Anton Geesink: 'Ik vroeg hem om hulp'

UTRECHT - Als eerbetoon aan Anton Geesink is een herdenkingsmunt uitgebracht. De huidige wereldkampioen Noël van 't End uit Houten sloeg vandaag het eerste exemplaar in sportcentrum Papendal. Geesink is voor hem een inspiratiebron geweest. De laatste keer dat Van 't End in Tokio op de mat stond, vond hij geestelijke steun door aan de Utrechtse judolegende te denken.
'Ik vroeg Anton Geesink in mijn hoofd om hulp'
Geesink werd zestig jaar geleden wereldberoemd toen hij als eerste niet-Japanner het WK judo won in de zwaarste klasse. Uiteindelijk won hij de wereldtitel drie keer. In 1964 behaalde hij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio.
Ook buiten de judomat heeft Geesink veel betekend voor de judosport. Hij nam verschillende initiatieven om de ingewikkelde spelregels van judo begrijpelijker te maken. Daarnaast opende hij een sportschool, waar hij zelf lesgaf.
De herdenkingsmunt.
De herdenkingsmunt. © RTV Utrecht
De Koninklijke Nederlandse Munt heeft het Anton Geesink Vijfje geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. Met de muntserie 'Sporticonen' worden Nederlandse sporters herdacht die een bijzondere plek hebben in ons nationaal geheugen. Een online raadpleging leverde het voorstel op om een munt uit te geven ter ere van Geesink.
De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel van vijf euro. Voor verzamelaars verschijnt het Vijfje ook in zilver en goud, die laatte is een tientje waard. Daarnaast wordt een speciale set 'Tokio toen en nu' uitgebracht en een exclusieve zilveren Noël van 't End-penning.
Van 't End slaat de Geesink-munt.
Van 't End slaat de Geesink-munt. © RTV Utrecht
Het Anton Geesink Vijfje is ontworpen door kunstenaar Malin Persson. Op de voorzijde is koning Willem-Alexander afgebeeld. Zijn hoofd wordt omkranst door het symbool van de 'Kodokan', de eerste judoschool die in 1882 in Tokio werd opgericht. Op de keerzijde is Geesink te zien tijdens zijn overwinning op de Olympische Spelen in Tokio van 1964. Met geconcentreerde blik houdt hij zijn tegenstander in de houdgreep.
De cirkels symboliseren de twintig seconden waarin de houdgreep vastgehouden moet worden om een judowedstrijd te winnen. Daarnaast weergeven de cirkels een opkomende zon: Japan wordt het 'Land van de Rijzende Zon' genoemd.
Malin Persson over het ontwerp van de Geesink-munt