Jaar cel voor neersteken van medebewoner van woning Amsterdamsestraatweg

© Michiel van Beers
UTRECHT - Een 38-jarige Utrechter is tot anderhalf jaar cel veroordeeld voor het neersteken van een medebewoner van zijn huis aan de Amsterdamsestraatweg, een dag na kerst vorig jaar. Volgens de rechtbank is bewezen dat de verdachte de andere man met opzet zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht. Van de opgelegde straf is een half jaar voorwaardelijk, om de kans op herhaling te verkleinen. Ook moet hij een schadevergoeding betalen.
Een ruzie over het opzeggen van de huur was de aanleiding voor het bloedige steekincident in de woning boven een kapsalon, die door verschillende mensen werd bewoond. De verdachte was woedend toen hij hoorde dat de huisbaas zijn huurcontract wilde beëindigen en de kamers aan de medebewoner en diens partner zou verhuren.

Opzet

Volgens de verdediging was het noodweer, omdat het slachtoffer de verdachte met een bezem had geslagen en hij het mes van een tafeltje dat naast hem stond had gepakt om zich de ander van het lijf te houden. Maar de rechtbank in Utrecht vindt bewezen dat de verdachte tijdens de ruzie naar de keuken op een lagere verdieping ging, waar hij een groot vleesmes pakte.
Volgens het slachtoffer stak zijn huisgenoot in de richting van zijn borst en werd hij in zijn pols geraakt toen hij dit probeerde af te weren. Hij liep daardoor een slagaderlijke bloeding en een beschadigde zenuw op. Hij moest met spoed in het ziekenhuis worden geopereerd en de kans is groot dat hij zijn arm nooit meer volledig zal kunnen kunnen gebruiken.

Onder toezicht

Een deel van de opgelegde straf is voorwaardelijk als stok achter de deur. De Utrechter komt onder toezicht van de reclassering te staan en zal moeten meewerken aan een behandeling, als dat nodig wordt gevonden. Ook is hem een contactverbod met het slachtoffer opgelegd en moet hij de man in totaal ruim 14.000 euro schadevergoeding betalen. Dat bedrag zal door de Staat worden voorgeschoten.
Het vonnis van de rechtbank is een stuk lager dan de eis van de officier van justitie. Die eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Als de verdachte of het OM het niet eens zij met het oordeel van de rechtbank hebben ze twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.