Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Pianist Joram Feitsma laat publiek liggend luisteren in oude concertzaal

1/4
UTRECHT - De grote concerten in de buitenlucht laten nog even op zich wachten, maar vanavond kun je in Utrecht wel weer even ervaren hoe het is om naar een concert te gaan. En wel op een hele bijzondere manier: liggend, in een 150 jaar oude concertzaal.

Pianist Joram Feitsma presenteert vanavond in de Marnixzaal in De Utrechtse Muziekschool zijn album 'Flux', waar hij jarenlang aan werkte. Door corona krijgt hij nu pas de mogelijkheid om het live aan zijn publiek te laten horen.

Verslaggever Robert Jan krijgt een voorproefje van het ligconcert van vanavond.


Feitsma heeft al bijna heel zijn leven een sterke band met de piano. "Ik speel ongeveer vanaf mijn zesde. Rond mijn achttiende maakte ik de stap van liedjes van bladmuziek naar eigen composities."

Die composities zijn ook te horen op het nieuwe album. Het concert van vanavond is uitverkocht, maar voor het extra concert op 3 juli zijn nog kaartjes beschikbaar.

Joram Feitsma warmt thuis zijn vingers vast op.Gevangen in de loop


De muziek van Feitsma bouwt voort op de traditie van de minimalistische muziek, zoals bijvoorbeeld bekend van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Die stijl onderscheidt zich door korte ritmische patronen die heel langzaam veranderen. "Het is heel intu´tief", vertelt Feitsma over zijn muziek. "Ik probeer tijdens concerten steeds meer gevangen te raken in de loop die past bij het moment."

Volgens Feitsma is zijn muziek heel geschikt voor een ligconcert. "Dat geeft de muziek een extra lading. Het is ook heel introverte muziek, dus daar past de liggende houding goed bij."

Verslaggever Robert Jan laat zich meevoeren door de vleugel van Joram. "De tijd staat stil."


Dan de grote vraag tijdens de soundcheck: klep open of klep dicht? De Marnixzaal heeft een fantastische akoestiek van zichzelf, aldus de pianist. "En het geluid van de vleugel reikt heel ver van zichzelf, dus misschien dat hij niet eens open hoeft."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -