Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Coronaprik geregistreerd in gele boekje, iets meer besmettingen en afmeldingen voor het Janssen-vaccin

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Restaurants mogen vanaf zaterdag binnen gasten ontvangen, maar is er wel genoeg personeel om iedereen te bedienen? De besmettingscijfers zijn vandaag iets hoger dan gisteren en een coronavaccinatie wordt binnenkort in het gele boekje gezet. Welkom bij Corona Vandaag: al het coronanieuws van de dag op een rij.


De besmettingscijfers


Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2803 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 222 meer vergeleken met een dag eerder. Ten opzichte van vorige week donderdag is er echter sprake van een daling met 577.

Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is ook weer iets verder gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen er 19.751 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Gemiddeld komt dit neer op 2822 nieuwe gevallen per dag. Dat is het laagste aantal sinds eind september vorig jaar.

Bekijk hieronder het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/60b8d0ea34d9c]

Kwart van theaters en concertzalen 5 juni meteen open


Ongeveer een kwart van de theaters en concertzalen in Nederland heropent op de eerste dag dat het weer mag, 5 juni, de deuren. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

In totaal gaat 78 procent van de theaters en concertzalen met de versoepelingen van de coronamaatregelen weer open, waarvan een groot deel dus pas in de dagen na 5 juni. In de zomer gaat 4 procent van de podia voor het eerst open voor publiek. Een zevende (13 procent) van de podia blijft dicht tot het nieuwe theater- en concertseizoen begint in september.

De peiling werd gehouden onder 141 VSCD-leden, waaronder de Stadsschouwburg Utrecht.


Waar is het horecapersoneel?


Restaurants mogen vanaf dit weekend ook binnen open en dus is de strijd om horecapersoneel losgebarsten. Veel van hen zijn namenlijk tijdens de coronacrisis wat anders gaan doen.

De strijd om het horecapersoneel is losgebarsten'Sywert bedankt'


Boven de provincie Utrecht circkelde vanmorgen lange tijd een opvallend reclamevliegtuigje. Op de banner staat '9 miljoen bedankt Sywert', een verwijzing naar de in opspraak geraakte Sywert van Lienden.

 Het vliegtuigje was te zien boven Utrecht, Amersfoort en Amsterdam Het vliegtuigje was te zien boven Utrecht, Amersfoort en Amsterdam | Foto: Danny Boerboom


13.000 prikafspraken Janssen-vaccin afgezegd


Ongeveer 13.000 mensen hebben ervoor gekozen het coronavaccin van Janssen niet te krijgen. Zij hebben via de GGD een nieuwe prikafspraak gemaakt en krijgen nu het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

In totaal stonden ongeveer 140.000 afspraken voor het Janssen-vaccin gepland. Dat betekent dat ongeveer 9 procent afziet van dat middel en een ander vaccin krijgt. Het gaat om mensen die in 1967, 1968 en 1976 zijn geboren. Mensen in die geboortejaren hadden het vaccin van Janssen toegewezen gekregen.


Minder mensen uit huis gezet tijdens coronacrisis


Ondanks de coronacrisis zijn vorig jaar fors minder mensen hun huis uitgezet dan in 2019. Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een debat met de Tweede kamer. De daling is volgens haar te danken aan afspraken die gemaakt zijn met verhuurders over coulance jegens huurders met betalingsproblemen.

Lees ook: Klantenstop bij makelaar in Utrecht

Ollongren baseert zich op recente cijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders ( KBvG). Die telde vorig jaar 3100 huisuitzettingen, ruim een derde minder dan in het voorgaande jaar. Aangezegde uitzettingen worden ook minder vaak daadwerkelijk uitgevoerd. "Er wordt vaker gezocht naar en dus ook gebruikgemaakt van andere oplossingen", concludeert de minister.


Gele boekje


Alle GGD'en gaan vanaf maandag de coronaprikken met een stempel in de gele inentingsboekjes zetten van de gevaccineerden die daar bij de priklocatie om vragen. Veel GGD'en deden dat al, maar nog niet allemaal. Aangeraden wordt de registratiekaart van de prikken bij het boekje te houden, meldt de GGD op Twitter.

Het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is al jaren in omloop en wordt vooral gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen ook prikken tegen bepaalde ziekten en die kunnen met het boekje worden aangetoond.

Mensen die al gevaccineerd zijn, kunnen ook een stempel krijgen als ze dat willen. Daarvoor moeten ze met hun vaccinatieregistratie en het gele boekje naar de vaccinatielocatie gaan, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -