Utrechters meest bereid tot nemen coronavaccin: 'We zijn maatregelen beu'

De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Archief.
De vaccinatielocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Archief. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Van alle provincies in Nederland zijn Utrechters het meest overtuigd van nut- en noodzaak van een coronavaccinatie. Meer dan 90 procent van de inwoners van de provincie zegt waarschijnlijk wel een coronavaccinatie te gaan nemen.
Ook bijna negen van de tien Brabanders wil een prik. In Zeeland zijn de mensen het minst happig op een vaccinatie tegen het coronavirus. Meer dan twintig procent zegt daar waarschijnlijk niet een afspraak te gaan boeken bij de GGD. In Utrecht ligt dit op zeven procent.
Microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht ziet in de cijfers een bevestiging dat vaccins in sommige religieuze kringen weinig populair zijn. "We kennen de Bible Belt-regio waar de vaccinatiebereidheid lager zal zijn. Dat zien we met het aantal gevaccineerde mensen ook precies. Dus dat zien we op de Zeeuwse eilanden, en de Veluwe, en richting Zwolle/Kampen en Urk: daar zie je dat de vaccinatiegraad lager is en daar zal de vaccinatiebereidheid ook lager zijn."
Dat zijn aan de ene kant de achterstandswijken zoals we die noemen en aan de andere kant de hippe grachtengordeltypes die het hip vinden om ergens tegen te zijn.
Marc Bonten, OMT-lid en microbioloog
Maar volgens de Utrechtse arts en OMT-lid zijn er nog twee grote groepen die niet enthousiast zijn over de coronavaccins. "Dat geldt ook voor de grote steden, en dan tellen ze Utrecht niet mee, maar in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zie je ook dat het vaccineren achterblijft. En dat zijn aan de ene kant de achterstandswijken zoals we die noemen en aan de andere kant de hippe grachtengordeltypes die het hip vinden om ergens tegen te zijn."
De datajournalisten van LocalFocus onderzochten de bereidheid tot vaccineren door aan Kieskompas te vragen om de vraag 'Laat u zich vaccineren tegen het coronavirus, zodra dit voor u mogelijk is?' voor te leggen aan 9000 mensen.

Aantal twijfelaars daalt van 7 naar 4 procent

Het aantal mensen dat twijfelt over het nemen van het vaccin of er zelfs tegen is, nam in vier maanden wel een beetje af. Begin dit jaar antwoordde 7 procent van de mensen dat ze niet wisten of ze het vaccin gingen nemen. 6,1 procent dacht het waarschijnlijk te gaan weigeren en 7,6 procent was daar zelfs zeker van. Opgeteld was één op de vijf dus sceptisch.
In mei zijn die cijfers veranderd en is nog maar 4,3 procent aan het twijfelen en zegt iets minder dan 10 procent het vaccin waarschijnlijk of zeker niet te nemen. Opvallend is dat meer dan 1 procent van de mensen van mening veranderde over dat ze het vaccin zeker niet gingen nemen. Zelfs als mensen stellig zijn, kunnen ze hun mening hierover dus nog wijzigen.
Het kan zijn dat mensen zien dat veel mensen gevaccineerd zijn en in leven blijven en dan denken van: 'Hey, dat is raar.'
Marc Bonten geeft een reden waarom twijfel afneemt
Bonten heeft wel een uitleg voor de groeiende groep mensen die over de twijfel heenstapt en toch een vaccin wil. "Het kan zijn dat mensen zien dat veel mensen gevaccineerd zijn en in leven blijven en dan denken van: 'Hey, dat is raar.'"
De Utrechtse arts ziet gebeurtenissen die sommige mensen als reden noemen om zich onveilig te voelen juist als een teken dat het systeem werkt. "Ik hoop ook wel dat het komt door de discussie rondom AstraZeneca. Dat mensen zich realiseren: er wordt serieus naar die veiligheid gekeken en als er ook maar een heel klein risico is, wordt er al op de pauzeknop gedrukt. Het is dus echt veilig. En ik denk dat mensen langzaam overtuigd raken dat door vaccineren de infectiecijfers omlaag gaan."

Vaccinliefhebbers en twijfelaars op Instagram

Ook RTV Utrecht stelde de vraag 'ga jij je laten vaccineren?' op Instagram. De meeste mensen die reageerden waren positief. Daarbij werden persoonlijke redenen genoemd: "Ik voel me veiliger", zei Chantal bijvoorbeeld. Of Patrick die aangaf dat hij vertrouwen had in de medische wetenschap en eindelijk zijn moeder weer wilde knuffelen. Maar ook maatschappelijke redenen kwamen langs: "Dan kunnen we weer leven met z'n allen!" of "Voor de gezondheid en veiligheid van iedereen!"
Het is nog veels te vroeg om zeker te weten welk effect het heeft voor de langetermijn.
Ibrahim is op Instagram sceptisch over vaccins
Maar er zijn ook mensen die aangeven het vaccin niet te vertrouwen. "Iedereen spreekt zichzelf en elkaar tegen", zegt Anelizeka. Of Ibrahim: "Het is nog veels te vroeg om zeker te weten welk effect het heeft voor de langetermijn."
RTV Utrecht sprak gisteren met een paar mensen die geen vaccinatie willen. Later vandaag zal er op rtvutrecht.nl een uitgebreid artikel verschijnen waarin hen gevraagd wordt naar hun argumenten.
De ratio is enorm sterk hier want de vaccins zijn heel erg goed en heel veilig. En we zijn die maatregelen allemaal beu. En het is ook nog eens voor niks. Dus wat kun je er eigenlijk tegen hebben, denk ik dan?
Marc Bonten, OMT-lid en microbioloog
Wat Bonten betreft is er geen reden om te twijfelen en moet iedereen gewoon een afspraak maken bij de GGD. Gevraagd naar hoe hij een twijfelaar zou overhalen, moet hij even nadenken voor hij antwoordt. "Ik denk altijd dat de ratio het sterkste argument is. En de ratio is enorm sterk hier want de vaccins zijn heel erg goed en heel veilig. En we zijn die maatregelen allemaal beu. En het is ook nog eens voor niks. Dus wat kun je er eigenlijk tegen hebben, denk ik dan?"