Kort geding FC Utrecht tegen de KNVB: het gaat om het principe

© Utrecht Ultras
UTRECHT - 'Wat maakt het voor FC Utrecht nou uit of ze op zaterdagavond of op zondagmiddag de finale van de play-offs tegen Feyenoord spelen?' Het is een vraag die veel gesteld wordt, nu de club de KNVB voor de rechter heeft gedaagd om af te dwingen dat de finale niet naar zondagmiddag wordt geplaatst. Het eerlijke antwoord op die vraag is vermoedelijk: niets.
Maar het gaat FC Utrecht niet om de zaterdag of de zondag, het gaat om het principe. Om dat goed te kunnen begrijpen moeten we terug naar vorig seizoen, toen de competitie wegens de coronacrisis werd afgebroken. FC Utrecht stond op dat moment zesde in de competitie, drie punten onder Willem II, maar met een beter doelsaldo en een wedstrijd minder gespeeld. Bovendien had de ploeg van, toen nog, trainer John van den Brom zich ten koste van Ajax geplaatst voor de bekerfinale, waarin Feyenoord te tegenstander zou zijn.
In de periode die daarop volgde viel elk besluit dat de KNVB nam in het nadeel van FC Utrecht uit. Willem II kreeg het Europese ticket waarop ook FC Utrecht recht meende te hebben. En toen ook de bekerfinale werd afgelast, kreeg Feyenoord het Europese ticket dat bij bekerwinst hoorde, omdat het in de afgebroken competitie boven FC Utrecht eindigde. FC Utrecht voelde zich, op zijn Hollands gezegd, genaaid door Zeist.

Eric Gudde

Wat daarbij niet hielp is dat de KNVB in de ogen van veel Utrecht-fans de schijn tegen had: directeur betaald voetbal Eric Gudde heeft een verleden bij Feyenoord, dus dat hij de Rotterdammers zou bevoordelen ligt in de ogen van de Utrechtse fans voor de hand. Bovendien had Gudde in de Kuip samengewerkt met Martin van Geel, nu werkzaam bij Willem II. De suggestie van een vriendendienst van Gudde aan Van Geel was voor de Utrechtaanhang snel gewekt.
Spandoek van FC Utrecht-fans in Zeist
Spandoek van FC Utrecht-fans in Zeist © Ingezonden foto
We zijn een jaar verder, en weer voelt iedereen die FC Utrecht een warm hart toedraagt zich genaaid. Terwijl de reglementen rond de play-offs zo klaar als een klontje zijn, en aangeven dat de finale moet worden afgewerkt op de vooraf vastgestelde datum -desnoods op neutraal terrein- verplaatst de KNVB de finale tussen -alweer- Feyenoord en FC Utrecht van zaterdag naar zondag.
De KNVB vindt de ingrijpende en nadelige gevolgen voor Feyenoord bij het niet verplaatsen van de wedstrijd groter dan de nadelige gevolgen voor FC Utrecht als het een dag later moet spelen. Dat is waarschijnlijk niet te betwisten. Maar nogmaals, daar gaat het FC Utrecht niet om. De club hamert op het principe, op de regels. Die zijn door de KNVB en de clubs vastgesteld en daar wordt nu, in het nadeel van FC Utrecht, van afgeweken.

Anticiperen

De KNVB mag overigens van de reglementen afwijken bij onvoorziene omstandigheden. Dat staat ook beschreven. Maar, zo redeneert men in de Domstad, dat de finale van de play-offs en de finale van het Songfestival in Ahoy op dezelfde avond worden afgewerkt, is al een jaar bekend en dus geen onvoorziene omstandigheid. De kans dat Feyenoord in die finale zou staan, had in de Zeister besluitvorming op zijn minst een rol moeten spelen. Een andere planning had een hoop gedoe voorkomen.

Fysiek herstel

FC Utrecht voegt nog een belangrijk punt toe aan de eerdere argumenten: Feyenoord heeft de halve finale een paar uur later gespeeld en heeft nu meer tijd voor fysiek herstel. De KNVB en Feyenoord vegen met dat argument echter de vloer aan. Ze stellen bovendien dat de rechter niet op de stoel van de KNVB mag gaan zitten. De bond heeft recht om dergelijke besluiten te nemen.
Feyenoord stelt het thuisvoordeel op sportieve gronden te hebben verdiend: "Het Europees ticket moet op het veld bestreden worden, niet achter de groene tafel", klinkt het.
KNVB en Feyenoord stellen het algemene reglement betaald van het voetbal boven play-offreglementen. FC Utrecht vraagt zich af waarom er dan een apart play-offreglement is. KNVB en Feyenoord verwijzen ook naar e-mail van 7 mei waarin staat dat clubs rekening moeten houden met mogelijk uitstel van de finale.
Nu moet de rechter beslissen of de KNVB van haar eigen regels mag afwijken. Een eventueel 'nee' stelt de KNVB en Feyenoord voor de uitdaging om voor zaterdagavond een alternatieve speellokatie te vinden. Ook daar had vanuit Zeist en Rotterdam veel eerder actie op kunnen worden ondernomen. Vorige week was al duidelijk dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een eventuele finale in Rotterdam op 22 mei zou verbieden.
Toen woensdagavond duidelijk werd dat de finale inderdaad een thuiswedstrijd voor Feyenoord zou zijn, werd snel bekend gemaakt dat de wedstrijd naar zondagmiddag werd verplaatst. Het had de bond gesierd als in de week daarvoor al was bepaald in welk andere stadion Feyenoord de finale had moeten spelen, op zaterdagavond. Dat had de KNVB een kort geding en een opnieuw woedende FC Utrecht-aanhang bespaard.