Provincie nog niet zeker van nieuwe aanvraag voor ov-miljarden bij Groeifonds

Een tram van de Uithoflijn in de remise.
Een tram van de Uithoflijn in de remise. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het is voor gedeputeerde Arne Schaddelee nog geen uitgemaakte zaak dat er een nieuwe aanvraag wordt gedaan bij het Nationaal Groeifonds voor de aanleg van twee nieuwe tramlijnen en de verplaatsing van station Utrecht Lunetten. Dat zei de provinciebestuurder in een debat met Statenleden die tekst en uitleg wilden over het mislopen van 2,1 miljard euro aan subsidies uit Den Haag.
Volgens Schaddelee zijn de criteria voor dit specifieke potje erg streng en moet de regio Utrecht te veel geld bijleggen als een aanvraag geaccepteerd zou worden. Een herkansing om het eerdere verzoek beter te onderbouwen, zoals werd verzocht door de beoordelingscommissie van het Nationaal Groeifonds, zou daarnaast veel tijd kosten.
Gemeenten, provincies en samenwerkingsregio's konden bij het kabinet aankloppen voor geld van omvangrijke projecten die op een duurzame manier de economische groei stimuleren. De aanvraag van Utrecht werd afgewezen, mede omdat het bod te prematuur was.

De gemeente en provincie Utrecht wilden met hun aanvraag geld uitgeven aan de Merwedelijn - een trambaan naar IJsselstein via de nieuwbouwwijk Merwedekanaalzone - en de Waterlinielijn - een trambaan naar Zeist. Ook moest treinstation Utrecht Lunetten verplaatst worden zodat intercitytreinen er kunnen stoppen.

De gedeputeerde benoemde meerdere keren dat de financiële middelen beperkt zijn als het gaat om deze investering in het ov. Met de extra tramlijnen zouden nieuwe plekken voor woningbouw ook beter ontsloten kunnen worden, dus de nood is hoog. Maar als de regio zelf moet bijleggen, zoals het Groeifonds verzoekt, worden ook andere opties onderzocht.
Overzicht voor het plan van meer tramlijnen in de regio Utrecht
Overzicht voor het plan van meer tramlijnen in de regio Utrecht © Gemeente Utrecht
"Je moet altijd uitgaan van eigen kracht, maar in onze portemonnee zitten gewoon niet de miljarden om de schaalsprong te gaan maken. Zeker niet voor woningbouw", aldus Schaddelee in het debat.

Kritiek

Oppositiepartijen in Provinciale Staten waren kritisch op de gedeputeerde. Ze misten, net als de gemeenteraad van Utrecht, ambitie en diepgang in het bod dat in november vorig jaar was voorbereid. De toon was wel milder dan in de raad. De aanvraag was te vlug voorbereid, met 'stoom en kokend water'.
Nu Schaddelee twijfelt voor een nieuwe poging maken Statenleden zich zorgen of de financiën voor de grootse plannen wel rondkomen. "Er is volstrekte onduidelijkheid over hoe het nu verder gaat met de provincie met betrekking tot leefbaarheid en bereikbaarheid", zo stelt Bob de Jager van de VVD. "Als het Groeifonds niet lukt, hoe denken ze dan in hemelsnaam die plannen wel te financieren van de tienduizenden nieuwe woningen?"
Het debat wordt later voortgezet in een nieuwe commissievergadering. Ook wordt de inbreng bij het Nationaal Groeifonds nog samen met de gemeenteraad van Utrecht geëvalueerd.