Giro555-actie tegen corona van start in Utrecht: 'Pandemie woekert door zonder wereldwijde vaccinaties'

PROVINCIE UTRECHT - Het is mooi dat we in Nederland komende zomer grotendeels gevaccineerd zijn tegen corona, maar de harde werkelijkheid is dat we niet verlost raken van het virus als er niet wereldwijd wordt geprikt. In Utrecht openden de samenwerkende hulporganisaties daarom vanmorgen Giro555 voor een nationale actie om covid-19 ook te bestrijden in arme en kwetsbare landen.
Doneren bij de Jaarbeurs
Bij de Jaarbeurs kunnen mensen na een vaccinatie meteen een coronaproof donatie doen via de QR-code op de posters en banners en via de website van Giro555. Ook is er een 555-collectebus. Deze Amerikaanse schoolbus zal gedurende de actie verschillende plekken in het land aandoen en onder meer langs priklocaties rijden.
Viroloog Marion Koopmans was vanmorgen bij het startsein van de actie in Utrecht, die muzikaal omlijst werd door pianist Laurens van Rooijen. Ze ziet de vaccinatiecampagne in Nederland op stoom komen, maar heeft gemengde gevoelens. "We zien in Nederland al de effecten in de ziekenhuizen, maar wereldwijd is er veel verschil in toegang tot vaccins. In Afrika is pas 1 procent gevaccineerd bijvoorbeeld. De pandemie gaat pas over als er wereldwijd wordt geprikt. Tot die tijd zal het doorwoekeren met nieuwe varianten."
Koopmans: "Het is logisch dat de overheden zich eerst op hun eigen situatie richten, maar internationale solidariteit is van belang nu daar weer meer ruimte voor komt." Ook GGD-baas André Rouvoet was vanmorgen bij de aftrap van Giro555-actie. "De GGD prikt Nederland grotendeels en we doen dat in steeds hoger tempo, maar we zitten niet overal in de wereld in dezelfde situatie. Als GGD vinden we het belangrijk om dat te benadrukken."
Marion Koopmans en André Rouvoet bij de opening van de actie.
Marion Koopmans en André Rouvoet bij de opening van de actie. © RTV Utrecht

India

Dave Gurnani is voorzitter van The India Foundation is dankbaar voor de actie, vertelde hij bij de opening. "Het is heel belangrijk dat we dit samen doen en ik wil iedereen graag bedanken. Ik hoop dat mensen in andere landen ook geholpen zullen worden en niet alleen India."
In India overlijden op dit moment zo'n 4.000 mensen per dag aan het virus. Er is een groot gebrek aan grondstoffen en de vraag is ongekend groot met anderhalf miljard inwoners. "De ramp in India laat de verwoestende gevolgen van corona zien en maakt schokkend duidelijk dat sneller vaccineren van levensbelang is", aldus de hulporganisaties.
Zij maken zich ook grote zorgen over de situatie in Nepal. Het ingezamelde geld is voor coronaslachtoffers en voor het mogelijk maken van vaccineren in kwetsbare landen. Ook wordt er medische noodhulp mee bekostigd.

Solidair

Suzanne Laszlo, actievoorzitter van Giro555: "Alle ogen zijn nu gericht op India, maar we houden onze adem in over wat er de komende weken en maanden in andere landen kan gebeuren. Daarom roepen we alle mensen in Nederland op om solidair te zijn met mensen in landen waar het krijgen van een vaccinatie veel lastiger is dan hier. Bijvoorbeeld door logistieke uitdagingen en door een gebrekkige gezondheidszorg. Wij willen de zorg in deze landen ondersteunen, door het bieden van medische noodhulp, maar ook door te zorgen voor beschermende kleding, gekoelde distributie en voorlichting over het belang van vaccineren."
De hulporganisaties achter de actie zijn: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF, Nederlandse Rode Kruis, Plan Internationaal Nederland, Terre des Hommes en World Vision.