Extra spreekuren voor windmolens in Overberg maken moeilijk besluit niet makkelijker

© RTV Utrecht
OVERBERG/VEENENDAAL - Het zouden eigenlijk vier aparte online spreekuren zijn, maar het werden er tien. Inwoners van Overberg bleken de afgelopen tijd massaal mee te willen praten over de komst van windmolens naar hun dorp. Onderwerp van gesprek was een zoeklocatie ten noorden van Overberg. En de grote opkomst liet al zien dat het voor inwoners geen uitgemaakte zaak is dat die er komen.
Toch is een gebied langs de A12 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug volgens verantwoordelijk wethouder Rob Jorg (VVD) de meest kansrijke plek voor zijn bijdrage in de energietransitie (de RES) en het klimaatakkoord. De snelweg is een populaire locatie die uit eerdere participatiebijeenkomsten naar voren komt. Ook buurgemeenten Renswoude en Woudenberg onderzoeken turbines in het verlengde van die omgeving.
Jorg heeft iedereen in een straal van een kilometer van Overberg per brief, huis-aan-huis, uitgenodigd. Daar is dankbaar en vooral massaal gehoor aan gegeven. Ook vanuit Renswoude en Veenendaal-West zijn er mensen op het spreekuur afgekomen.
Als er zoveel commentaar is, waarom dan nog een onderzoek naar de haalbaarheid?
Bewoner uit Overberg
"Komen die mastodonten hier in de achtertuin? Dan gaan we hier weg!", zo zegt één van de omwonenden die dreigt te verhuizen om gezondheidsredenen. Naast hem laten ook grondbezitters zich horen, die naar verluid nooit turbines zullen toestaan in de omgeving. "Als de eigenaren van de mensen van de grond niet mee willen werken, wat dan? Wat een onzin en een geldverspillerij is dit toch."
"Zo'n mening kan ook veranderen", zegt wethouder Jorg in antwoord op de grondbezitters, bijvoorbeeld als er een zak geld van investeerders op tafel komt. "Wij als overheid maken het alleen ruimtelijk mogelijk." Jorg benadrukt dat een geïnteresseerde partij verantwoordelijk is dat alles veilig en gezondheidstechnisch goed geregeld is.
Het is een van de weinige momenten dat de wethouder poogt te overtuigen, want verder houdt hij zich vooral op de vlakte. Het doel van de online sessies, zo benadrukt Jorg meerdere keren, is om de gemeenteraad zoveel mogelijk input te geven om een goede belangenafweging te kunnen maken. Hij beantwoordt zoveel mogelijk vragen in de drie kwartier die het spreekuur duurt.
Wij zullen de opmerkingen van de omwonenden aan de raad meegeven.
Rob Jorg, wethouder Utrechtse Heuvelrug
"De gemeenteraad heeft besloten dat de gemeente een bijdrage wil leveren aan de energietransitie", zo zegt Jorg in meerdere sessies. "We mogen alleen de bewezen technieken gebruiken. In onze gemeente is dat nog eens verdeeld in een derde wind en twee derde zon. En vervolgens is mij gevraagd om zoekgebieden te vinden. Overberg is daarin de meest kansrijke."
Wanneer iemand een kritische kanttekening bij die boodschap plaatst, bijvoorbeeld als het argument van geluidsoverlast wordt aangekaart of als de tientallen meters tiphoogte van de turbines ter sprake komt, verwijst Jorg opnieuw naar de raad. "Wij zullen de opmerkingen van de omwonenden aan hen meegeven."
En zo blijft de hele avond de argwaan boven de spreekuren hangen. Een wethouder die een andere houding zou aannemen was sowieso aan het vechten tegen de bierkaai. Een van de omwonenden vat zijn sessie, die al over was voor hij er erg in had voorbij was, treffend samen: "Als er zoveel commentaar is, waarom dan nog een onderzoek naar de haalbaarheid om het alsnog door te laten gaan?"