Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Marktplaats voor overgebleven vaccins: ministerie niet blij met website van Utrechter

PROVINCIE UTRECHT - Toen de Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra aan het einde van een werkdag zes vaccins moest weggooien was dat voor hem de druppel. Samen met gelijkgestemden uit de medische wereld en een websitebouwer wil hij er nu voor zorgen dat geen enkel vaccin nog in de prullenbak belandt.

In één weekend stampten ze prullenbakvaccin.nl uit de grond. Een website waar huisartsen met overgebleven vaccins en mensen die een vaccin willen met elkaar in contact kunnen komen. Op dit moment staan twee huisartenprakijken aangemeld. "Maar het is net bekend en het gaat megasnel viral", zegt Leenstra die in een praktijk in Bilthoven werkt. "Het duurt even voor huisartsen zich aanmelden, ik verwacht morgen de eerste successen."

De website is uitdrukkelijk een manier om contact te leggen. Leenstra: "Wij gaan niet op de stoel van de dokter zitten." Op de website staan dus geen adviezen over het wel of niet nemen van een bepaald vaccin, voorlichting daarover blijft aan de artsen zelf.

De Utrechtse Leenstra noemt zichzelf een sociaal-maatschappelijk ondernemer. "Ik ben altijd bezig met oplossingen vinden, non-profit overigens." Zo richtte hij een bureau op voor medische trainingen en probeert hij gevluchte artsen uit oorlogsgebieden in Nederland aan het werk te krijgen.

Volgens prullenbakvaccin.nl blijven er aan het einde van de dag eigenlijk altijd vaccins over. "Dat is niet te voorkomen", staat op de website. Leenstra ziet dat die dan vaak in armen van vrienden, familie en bekenden van de huisartsenpraktijk belanden. "Daar kan je van vinden wat je wil, maar het is beter dan weggooien." In een enkel geval belanden geopende vaccinverpakkingen toch in de vuilcontainer, tot frustratie van Leenstra.

"Ik heb gekeken: wie kan me helpen dit probleem op te lossen?" Na een post op LinkedIn kwam in contact met medici die de frustraties over weggegooide vaccins delen. Én een websitebouwer. Volgens de huisarts in opleiding is dat het gave van Nederland: binnen no-time staan mensen met specifieke kennis klaar om te helpen.


Ministerie niet te spreken


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vindt de website een stuk minder gaaf en overweegt stappen. De actie lijkt sympathiek maar is geen verstandig idee volgens het ministerie. De vaccins zijn van het RIVM en het is niet aan anderen om die te verdelen.

Leenstra zegt dat zij zelf niks met de verdeling van de vaccins te maken hebben. "Het gaat heel specifiek om vaccins die weggegooid worden. Wij geven ze niet, hè? Wij hebben die vaccins niet, wij leveren ze niet. Wij krijgen er ook geen geld voor. Het enige dat wij doen is voorkomen dat ze weggegooid worden."

Het RIVM heeft eigen vaccinmakelaars die overgebleven vaccins verdelen. Huisartsen met overgebleven vaccins moeten zich officieel dan ook bij het RIVM melden, alleen in sommige gevallen mogen zijn ze zelf verdelen benadrukt het ministerie van VWS. Het ministerie zegt bovendien dat er weinig verspilling is.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -