Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Ziekenhuisbezetting daalt langzaam verder, GGD blij met vaccineren tot middernacht en geen fans bij FC Utrecht-PSV

PROVINCIE UTRECHT - Het bevalt de GGD tot nu toe prima om tot 's avonds laat te blijven vaccineren. Ondertussen daalt de ziekenhuisbezetting langzaam verder. En het is jammer voor de voetbalfans: maar de rest van het seizoen is er definitief geen publiek welkom.

Ook vandaag was er weer veel nieuws over de gevolgen van de pandemie. Dit is corona vandaag: al het nieuws over het coronavirus samengevat in één artikel.


Ruim vijfhonderd nieuwe coronagevallen in provincie


Het RVIM heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend in de provincie Utrecht 526 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat nu op 491 besmettingen per dag staat.

In Eemnes werd slechts 1 nieuwe besmetting vastgesteld. In de gemeente Utrecht waren dat er met 132 het meest. Het aantal sterfgevallen steeg met 3. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want sterfgevallen door corona worden soms pas na een tijdje doorgegeven.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/6086c2012fa10]

Landelijk gemiddelde daalt verder


In heel Nederland zijn 7575 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 2 april.

In de afgelopen zeven dagen zijn 49.932 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 7133 meldingen per dag. Dat gemiddelde daalt nu voor de derde dag op rij.

Het aantal sterfgevallen steeg met 22, precies gelijk aan vorige week vrijdag. Ook hier wil dat niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. In de afgelopen zeven dagen zijn 143 sterfgevallen geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer twintig per dag.


Ziekenhuisbezetting daalt ook verder


Ziekenhuizen behandelen momenteel 2521 coronapatiënten, dertig minder dan op donderdag, en dat is het laagste aantal in twee weken tijd. In de afgelopen week zijn 185 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1724 mensen vanwege de gevolgen van het coronavirus. Op de intensive cares zijn dat er nu 797. Voor het eerst in ongeveer drie weken komt dit aantal onder de 800 uit.


Tot eind seizoen geen voetbalfans in stadions


Bij de resterende speelrondes in het betaalde voetbal zijn definitief geen supporters welkom. Dat is de uitkomst van het overleg dat het kabinet vrijdag voerde met de KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie.

Het kabinet liet weten dat de juridische basis nog ontbreekt om (met toegangstests) publiek toe te laten bij publieksevenementen. De KNVB zegt zwaar teleurgesteld te zijn.

FC Utrecht speelt nog twee uitwedstrijden en ontvangt op 16 mei in de laatste wedstrijd van het seizoen PSV thuis in de Galgenwaard. Ook deze wedstrijd zal dus zonder publiek zijn.


Vaccineren tot middernacht bevalt GGD goed


De proef met vaccineren tot laat in de avond in de Utrechtse Jaarbeurs bevalt goed. De GGD sluit niet uit dat het in de toekomst blijvend mogelijk wordt om een vaccinatie-afspraak te maken tot 23.45 uur.

"We hebben geleerd dat we het aankunnen, dat er animo is en dat we dit ook als realistisch scenario hebben als de grote bulk met vaccins straks komt", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTV Utrecht. De proef duurt nog tot juni, als de mensen die een tweede prik krijgen aan de beurt zijn. Het zou zomaar kunnen dat de proef daarna wordt omgezet in iets permanents.


Deurwaarder op de stoep bij misbruikers coronasteun


De overheid heeft deze week de gerechtsdeurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van 400 bedrijven die misbruik hebben gemaakt van coronasteun regeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor de overheid alles rond de coronasteun regelt.

Na uitgebreid onderzoek en overleg met opsporingsdienst FIOD en het Openbaar Ministerie heeft RVO aangifte gedaan tegen enkele honderden gevallen van misbruik en oneigenlijk gebruik. Ook zijn de controles op nieuwe aanvragen verder aangescherpt. Tegelijk is er tijdelijk beslag gelegd op de bankrekeningen van de bedrijven waartegen aangifte is gedaan. De RVO zegt vanwegen "lopend onderzoek" niet te kunnen melden om hoe veel Utrechtse bedrijven het gaat.


Invoering van vaccinatiepaspoort is 'lastige afweging van belangen'


De Tweede Kamer debatteerde deze week over de de wet die de inzet van coronatestbewijzen mogelijk moet maken. Zo'n wetswijziging gaat net als bij de invoering van een mondkapjesplicht over een inperking van grondrechten.

Maar wanneer mag je grondrechten eigenlijk beperken? We vroegen het aan docent staatsrecht Manon Julicher van de Universiteit Utrecht: "Het is heel moeilijk en het is een belangenafweging."

Lees verder: Debat over invoering testbewijzen en vaccinatiepaspoort is 'lastige afweging van belangen'


Opnieuw meer nieuwe studenten


Universiteiten in Nederland verwachten komend studiejaar weer meer aanmeldingen voor de bacheloropleidingen. In de afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten van 164.000 naar vorig jaar 327.000 studenten.

"Onze eerste prognoses laten zien dat het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de universiteit toeneemt met ongeveer 5 procent. Afgelopen jaar zijn de studentenaantallen al met 12,8 procent gegroeid", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Bij de Universiteit Utrecht gaat het om een stijging van 6,5 procent van het aantal aanmeldingen. De stijging komt deels door corona, (aankomende) studenten nemen daardoor minder snel een tussenjaar.


Risico's voor zwangere vrouwen


Zwangeren met corona blijken wel degelijk een hoger risico te hebben op een ernstig beloop. Meer dan 400 zwangeren belandden met covid-19 in het ziekenhuis, van wie 36 op de ic, blijkt uit nieuwe cijfers, waarover het AD schrijft. Toch staan ze achteraan in de rij voor een vaccinatie.

In het UMC Utrecht lagen afgelopen weken vier zwangere vrouwen met corona op de intensive care. "Twee van hen hebben we helaas te vroeg moeten laten bevallen, rond de dertig weken, omdat de moeder moest worden geïntubeerd. Op het kind heeft zo'n vroeggeboorte invloed voor de rest van het leven", zegt Kitty Bloemenkamp, hoogleraar Verloskunde (UMC Utrecht).


Vaccin kan zwellingen geven voor mensen met fillers


Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk zwellingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben laten inbrengen. De veiligheidscommissie (PRAC) van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zegt dat er een "op zijn minst redelijke mogelijkheid is van een oorzakelijk verband" tussen het vaccin en reeds gemelde gevallen van zwelling van het gezicht bij mensen met fillers.

In het buitenland verschenen al meerder berichten over zwellingen bij mensen met fillers, overigens ook na een prik met Moderna. De complicaties zouden echter grote uitzonderingen zijn, mild van karakter en te behandelen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -