Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Man duwt vingers in keel van hardloopster in Utrecht, OM eist 3 jaar cel voor verkrachting

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf tegen een Nigeriaan die wordt verdacht van verkrachting en mishandeling van een jonge vrouw, een jaar geleden in het centrum van Utrecht.

Na bijna een jaar in voorarrest te hebben gezeten, moest de 35-jarige Monday A. zich daarvoor verantwoorden in de Utrechtse rechtbank.


Vingers in keel


De Utrechtse was op zondag 12 april 's ochtends vroeg aan het hardlopen in de Voorstraat, toen zij door verdachte Monday A. werd vastgepakt. Hij zou "Talk to me" hebben geroepen en haar bij haar keel en polsen hebben vastgepakt. Volgens de vrouw kreeg zij een mep en duwde hij zijn vingers met een draaiende beweging diep in haar keel.

Toen zij op de grond viel, zou hij bovenop haar zijn gaan zitten. Hij ging ervandoor toen zij hard begon te gillen en te schoppen. Volgens de officier van justitie was er sprake van seksueel binnendringen en dus van verkrachting. Ook heeft de man het risico genomen haar zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Doordat haar keel werd dichtgeknepen, kreeg zij geen lucht meer. Ook had hij haar kunnen besmetten met het coronavirus, stelt het OM.


'I want to fuck you'


Het incident is gedeeltelijk vastgelegd door een camera van stadstoezicht. Op de beelden zou te zien zijn dat de iele vrouw door de grote man van de grond wordt getild. Volgens het slachtoffer werd zij drie ochtenden eerder door de verdachte op dezelfde plaats ook al aangesproken. "I want to fuck you", zou hij toen hebben gezegd. Volgens het OM is hij toen ook op camera vastgelegd.

Kort na het incident werd A. op het station aangehouden. Hij legde in de weken daarna steeds wisselende verklaringen af over wat er was gebeurd. Eerst ontkende hij volledig; vervolgens zei hij dat hij de vrouw had gered door haar voor een auto weg te trekken en weer later beweerde hij dat hij juist door haar was belaagd en dat zij hem drugs probeerde te verkopen.

Maar volgens het OM worden al deze beweringen ontkracht door de camerabeelden, verwondingen van de vrouw en verklaringen van getuigen. Ook is onder de nagels van de verdachte speeksel van de vrouw aangetroffen en zat zijn dna op haar jas.


Geen stoornis


Het slachtoffer eist bijna 1000 euro schadevergoeding van de verdachte en wil ook dat de rechtbank hem een contactverbod oplegt. Zij wordt daarin gesteund door het OM. Verdachte A. is illegaal in ons land en de kans is groot dat hij na een celstraf wordt uitgezet. Het contactverbod is bedoeld voor wanneer dat om de een of andere reden niet gebeurt.

Monday A. is begin dit jaar geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar de deskundigen hebben geen aanwijzingen gevonden voor een psychiatrische stoornis of verstandelijke beperking. Hij is daarom volledig toerekeningsvatbaar. Volgens advocaat Starmans is de definitie van verkrachting niet van toepassing op wat zijn cliŽnt heeft gedaan.

De advocaat vindt de strafeis van het OM daarom veel te hoog. Dat geldt ook voor de schadevergoeding die het slachtoffer eist. De vrouw zou in de tijd dat zij op de middelbare schooltijd zat al eerder PTSS hebben opgelopen door een traumatische ervaring en niet door incident in de Voorstraat. In haar verklaring bij de politie zaten volgens de advocaat ook veel onduidelijkheden waarvoor zij later geen nadere uitleg kon of wilde geven.

De rechtbank doet op 21 mei uitspraak in de zaak.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -