Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Discussie over sneltesten, de nieuwste besmettingscijfers en wat als je niet meer kan ruiken?

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Heel voorzichtig dalende besmettingscijfers, slecht nieuws voor amateurvoetballers en discussie over (verplicht) sneltesten. Ook vandaag was er weer veel nieuws over de gevolgen van de pandemie. Dit is corona vandaag: al het nieuws over het coronavirus samengevat in één artikel.

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft het coronavirus opgelopen. Ze is vanochtend positief getest. Dijksma voelt zich goed en zit momenteel met haar gezin in thuisisolatie, laat haar woordvoerder weten. Ze kan voorlopig vanuit huis haar werk voortzetten.


'Niet zelf betalen voor sneltest'


De discussie over het inzetten van sneltesten is al lange tijd bezig. De horeca ziet het niet zitten, de cultuursector is iets positiever. Vandaag boog de Tweede Kamer zich erover.

Het parlement vindt vooral dat mensen niet zelf moeten betalen als ze een test nodig hebben voor bezoek aan een festival of museum. Waarschijnlijk zijn de kosten van zo'n test 7,50 euro. De Tweede Kamer denkt dat dat bedrag een enorme barrière is voor mensen en ze daardoor minder snel een museum of een festival willen bezoeken.

Ook vinden de politici dat het kabinet goed moet kaderen hoe lang de testplicht van kracht blijft.


De nieuwste corona-cijfers


Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 6861 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 427 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 7172 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 5 procent vergeleken met vorige week.

In onze provincie zijn afgelopen etmaal 480 nieuwe besmettingen gemeld. Dat getal is al drie dagen op rij nagenoeg gelijk. Het RIVM registreerde vandaag twee sterfgevallen in onze provincie. Het gaat om personen uit de gemeentes Nieuwegein en Vijfheerenlanden.

Door naar de ziekenhuizen. Daar is het aantal patiënten stabiel, maar heel voorzichtig zijn er wat positieve ontwikkelingen te zien. De ziekenhuizen behandelen op dit moment 2551 mensen vanwege covid-19. Gisteren waren dat er nog zes meer. Maar een week geleden waren het er nog 150 meer.

807 coronapatiënten liggen nu op de IC. Dat aantal schommelt al ongeveer drie weken tussen de 800 en 850. Gisteren vertelden de vier Utrechtse ziekenhuizen nog dat de situatie bij hen nog altijd zeer nijpend is: er zijn weinig tot geen bedden meer over.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/609124d9f3d29]

Stille meivakantie


Het is meivakantie. Normaal gesproken een drukke periode voor zwembaden en attractieparken. Maar vanwege corona ligt alles stil. Enorm balen, bijvoorbeeld voor Zwembad Octopus in Leusden.

"We krijgen enorm veel reacties", zegt bedrijfsleider Gerard Onink. "Mensen bellen en mailen dagelijks. Ze gaan zelfs voor de deur staan. Op het fietspad word ik aangehouden door mensen die weer willen komen zwemmen."

Dus hopen ze bij de Octopus op snelle versoepelingen. Zodat inwoners van Leusden snel weer een baantje kunnen trekken.

Het is akelig stil bij zwembad Octopus in Leusden.Iftar To Go


De laatste week van de ramadan is bezig. Het Suikerfeest staat dus bijna voor de deur, maar voorlopig moeten moslims het nog even doen met de iftar (de maaltijd die direct na zonsondergang wordt genuttigd). In de Utrechtse wijk Overvecht is in tijden van corona iets leuks bedacht: de Iftar To Go. In het grote winkelcentrum kunnen mensen snel een maaltijd meepakken. Zónder het risico elkaar te besmetten.

Iftar To Go in Overvecht is niet alleen voor moslims.Wandelend je wijk leren kennen


Wandelen is dé grote corona-hobby. Dat ontdekte ook Mariska Jacobi uit het Amersfoortse Soesterkwartier. Ze merkte dat ze haar wijk, waar ze al zo lang woonde, steeds een beetje beter ging leren kennen. Dus kwam ze op het idee om samen met wat vrienden routes uit te zetten met leuke weetjes over hun wijk.

"Ik woon hier al 20 jaar en ik wist niet eens dat hier een Dahliavereniging zat. En dat zullen wel meer mensen hebben: dat ze dingen in hun wijk ontdekken die ze niet wisten."


Streep door Regiocup


Amateurvoetballers zitten al maandenlang duimen te draaien. Er gloorde licht aan de horizon toen de KNVB drie maanden geleden de Regiocup bedacht. Plan was, als de corona-maatregelen dat weer zouden toelaten, om kleinschalige regionale toernooien te organiseren voor amateurclubs zoals Spakenburg, IJsselmeervogels en GVVV. Ook kleinere verenigingen zouden kunnen meedoen.

Maar de Regiocup gaat niet door, in ieder geval niet voor senioren. Dat maakte de voetbalbond vandaag bekend. Omdat volwassenen van 27 jaar of ouder tot zeker 18 mei niet in groepsverband mogen trainen, is er te weinig tijd om wedstrijdfit te worden.

Omdat kinderen al enige tijd op een normale manier mogen trainen, gaat het voor hen mogelijk wel door. Daarover neemt de KNVB later een beslissing.


Reukverlies is enorme handicap


Veel mensen die corona hebben (gehad) kunnen minder goed ruiken en proeven. Hoewel dat meestal tijdelijk is, kan het toch een enorme handicap zijn. Dat beaamt ook Joke Boon. Zij was vandaag te gast In Radio M Utrecht-programma Aan Tafel. Boon kan al sinds haar vierde niet meer ruiken en schreef daar onlangs een boek over genaamd 'Eerste hulp bij reukverlies'.

Het boek is dankzij corona relevanter dan ooit. "Je hebt vijf zintuigen en samen leveren ze een beeld van de werkelijkheid", zegt Boon. "Mijn beeld is niet compleet." Ook kan het ontbreken van geur en smaak invloed hebben op het libido. "Je kan mensen niet meer waarnemen qua geur."

Boon merkt dat mensen opeens heel erg geïnteresseerd zijn in het onderwerp waar zij al haar hele leven mee kampt. Zelfs CNN kwam langs om haar te interviewen. Ondertussen is ze erg druk met praktische tips geven. "Ik vind het heel fijn als mensen me zeggen dat ik deodorant op moet doen. En als ik thuiskom doe ik snel mijn kleding in de was."

Joke Boon kan al sinds haar vierde niet meer proeven en vertelt daarover op Radio M Utrecht


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -