'Wegvallen CoronaMelder-app geen groot probleem' en 40.000 vaccinatie-uitnodigingen te vroeg verstuurd

PROVINCIE UTRECHT - Het (tijdelijk) wegvallen van de CoronaMelder is geen ramp volgens het RIVM. Maar de afwezigheid van publiek bij een thuiswedstrijd van FC Utrecht wél (volgens de Utrechtse club). Dit is corona vandaag: al het nieuws over corona in één handig overzicht.

40.000 uitnodigingen vaccinatie te vroeg verstuurd

Zo'n 40.000 mensen die in 1963 zijn geboren hebben van het RIVM in Bilthoven te vroeg een uitnodiging voor een vaccinatie gekregen. Maar het goede nieuws (voor deze groep): ze mogen toch een afspraak maken bij de GGD.
Eigenlijk zijn de mensen aan de beurt die geboren zijn in 1955 en wordt er begonnen aan de groep met geboortejaar 1961. Daarna is 1962 aan de beurt en dan pas de groep uit 1963.
Die laatste groep vijftigers had dan ook nog geen uitnodiging moeten ontvangen. Toch worden mensen die een brief in de bus kregen, bij wijze van uitzondering, wel geholpen.

'Wegvallen CoronaMelder geen ramp voor bestrijding epidemie'

Voor de bestrijding van de corona-epidemie maakt het volgens het RIVM niet veel uit dat de CoronaMelder-app nu niet werkt. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zette de app twee dagen op non-actief omdat er problemen zijn met de privacy. Het RIVM denkt dat de gevolgen voor de epidemie beperkt zijn.
De app geeft nu geen melding als mensen in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Het idee achter CoronaMelder is dat mensen bij zo'n melding in quarantaine gaan en zich vijf dagen na de mogelijke besmetting laten testen. Bij een negatieve test mogen ze weer naar buiten. Dit moet de verspreiding van het virus beperken.
Maar volgens het RIVM werkt de app vooral goed bij mensen die veel onbekende contacten hebben. Die zijn er nu veel minder vanwege de lockdown. Ook heeft maar een kwart van de Nederlanders de app gedownload.
Het RIVM hoopt wel dat CoronaMelder snel weer in gebruik wordt genomen want voor sommige mensen, die bijvoorbeeld vaak met het openbaar vervoer moeten en daar kans maken een besmet persoon tegen te komen, is het erg handig. Ook wijst het wetenschappelijke instituut erop: "Hoe meer versoepelingen, hoe belangrijker hij wordt voor de infectiebestrijding."

Publiek afwezig in Galgenwaard dit weekend: 'Enorme domper'

"Een enorme domper," noemt Thijs van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, het besluit van de overheid om geen publiek toe te staan bij voetbalwedstrijden dit weekend. De tribunes blijven zaterdag dan ook leeg bij de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Willem II.
De voetbalclub hoopte dat de pilot van afgelopen weekend, waarbij er gespeeld kon worden met publiek, de komende weken zou worden doorgetrokken voor de laatste paar wedstrijden in de Eredivisie. Maar het kabinet besloot donderdag dit niet te doen: "De test van afgelopen weekeinde met toeschouwers bij wedstrijden in de Eredivisie is vooralsnog eenmalig geweest."
FC Utrecht hoopt dat er later wel publiek langs kan komen. Van Es: "Afgelopen weekend is aangetoond dat de clubs wedstrijden op een goede, coronaproof, manier kunnen organiseren. Zeker gezien de voorbereidingen die gedaan zijn en de termijn waarop dit besloten is, kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat het besluit buitengewoon teleurstellend is. We zetten ons volledig in om bij de thuiswedstrijd tegen PSV wel publiek welkom te mogen heten." De wedstrijd tegen PSV is op zondag 16 mei.
Ook de KNVB en de koepelorganisaties achter de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie zijn niet blij met het besluit. "In alle contacten werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was. Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was. Niet uitlegbaar richting de clubs en fans."

501 nieuwe coronagevallen: nog steeds druk in ziekenhuizen

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de regio Utrecht is iets lager dan het gemiddelde van de laatste zeven dagen. Gemiddeld kwamen er de laatste week elke dag 517 nieuwe gevallen bij. Vandaag meldt het RIVM dat er in de laatste 24 uur 501 nieuwe gevallen werden doorgegeven.
Bovenaan staan, zoals altijd, Utrecht en Amersfoort met respectievelijk 121 en 56 nieuwe meldingen van een coronabesmetting. Daarna springen Woerden (34) en Nieuwegein en Houten (beide 26) eruit. Ook landelijk kwam het aantal nieuwe coronagevallen van de afgelopen 24 uur onder het daggemiddelde uit. Het RIVM telde 7344 nieuwe besmettingen. De afgelopen week kwamen er elke dag gemiddeld 7564 besmettingen bij.
Bekijk de laatste regionale cijfers op onderstaande kaart. De tekst gaat door onder de kaart.
In de provincie Utrecht moesten twee mensen worden opgenomen met corona. Eén persoon belandde op de intensive care. Landelijk blijft het aantal mensen met Covid-19 in het ziekenhuis hoog. Er liggen nu in heel Nederland 2704 mensen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het virus. Dat zijn er 93 meer dan gisteren. De laatste keer dat er meer dan 2700 coronapatiënten in het ziekenhuis lagen, was op 7 januari.

1,3 miljard euro aan uitstel van betaling aangevraagd bij Belastingdienst

Bedrijven in de provincie Utrecht hebben tot nu toe voor ruim 1,3 miljard euro aan uitstel van betalingen aangevraagd bij de Belastingdienst. Dat blijkt uit de nieuwste monitor economische impact coronacrisis waarover het Utrechtse stadsbestuur schrijft.
In totaal gaat het om 20.400 bedrijven die uitstel hebben aangevraagd. Ruim 6000 bedrijven komen uit de gemeente Utrecht. Meer dan een derde van de bedrijven is horecagerelateerd. De bedrijven moeten hun belasting vanaf 1 oktober terugbetalen in een periode van drie jaar.
Volgens de gemeente hebben veel bedrijven het zwaar, ondanks de versoepelingen. Ruim een derde van de bedrijven in de gemeente Utrecht maakt gebruik van een of meerdere steunmaatregelen. Toch valt het aantal aanvragen voor de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) nog mee: sinds het online gaan van het formulier zijn er 326 aanvragen binnengekomen. Daarvan zijn er 236 afgehandeld. Het aantal aanvragen ligt lager dan verwacht.

RIVM onderzoekt effect avondklok

Vroege vogels hoefden vanochtend voor het eerst sinds januari geen rekening te houden met de avondklok. De maatregel werd ingesteld om het aantal coronabesmettingen in te perken, maar of dat ook effect had? Daarover verschillen de meningen.
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gooide gisteravond in het tv-programma BEAU de knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat de maatregel geen verschil maakte. Het RIVM reageerde daarop door te zeggen dat het onderzoek naar de maatregel nog in volle gang is.
"Onze beste inschatting vooraf was dat de gecombineerde maatregel van de avondklok en de eenpersoonsbezoekregeling een reductie van ongeveer 10 procent zou opleveren. We kijken nu of we daar berekeningen op los kunnen laten om daar nog een preciezer netto-effect uit te distilleren. Maar die hebben we nu nog niet", aldus een zegsman van het RIVM.
Kuipers deed zijn uitspraken gisteren op RTL4. "Als je kijkt naar het beloop van de ziekenhuisopnames in de tijd, zagen we zowel bij de invoering als bij het opschuiven geen enkel effect", vertelde de LNAZ-voorman.

Drie maanden avondklok: 95.000 avondklokboetes

Over de avondklok gesproken: in ruim drie maanden tijd heeft de politie ruim 95.000 boetes uitgeschreven voor het overtreden van die maatregel. Ook zijn er in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties geweest. De avondklok had een flinke impact op de samenleving en het werk van agenten, stelt de politie in een terugblik.
De politie vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen haar verbindende taak onder druk zet. "Zo hebben agenten de afgelopen maanden vaker repressief moeten optreden dan gebruikelijk", zegt de politie over het aantal avondklokboetes. Daarbij hebben agenten ook moeten ingrijpen bij coronademonstraties, waarbij het soms uitliep op hevige rellen.
Hieronder het aantal boetes per gemeente. De tekst gaat door onder het kaartje.
In de eerste drie maanden van dit jaar hebben medewerkers van de politie ruim 212.000 overuren gemaakt, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de demonstraties waren daar de oorzaak van. Het aantal van 1500 demonstraties is een verdubbeling vergeleken met de protesten in de eerste vier maanden van 2020. In dezelfde periode van 2019 telde de politie 1300 demonstraties.

Zeist stelt eenrichtingsverkeer op Slotlaan in

De gemeente Zeist stelt opnieuw eenrichtingsverkeer in voor de looprichting in de Slotlaan. Dat doet de gemeente vanwege de verwachte toename van winkelend publiek.
Vorig jaar voerde Zeist de maatregel ook al in. Wie aan de kant van de HEMA loopt, mag alleen richting Slot Zeist lopen. Aan de andere kant van de straat mogen mensen alleen in de richting van het busstation lopen.
Op drukke momenten zijn er in het centrum ook mensen aanwezig om iedereen de weg te wijzen. Via social media houdt de gemeente inwoners op de hoogte gehouden de drukte in de winkelgebieden. Ook worden er tekstkarren geplaatst om bezoekers te informeren.

RIVM: 220.000 minder prikken gezet dan eerder gemeld

Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220.000 naar beneden bijgesteld, meldt het RIVM. Door 'een programmeerfout' zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met circa 700.000 omhoog. Dat was een overschatting, blijkt nu.
Het RIVM schat na de correctie in dat tot en met afgelopen dinsdag bijna 5,2 miljoen vaccins zijn toegediend. De wijzigingen zijn vandaag doorgevoerd op het coronadashboard van de overheid.
Tijdens het programmeren van de nieuwe rekenmethode is een fout gemaakt waardoor het aantal gezette vaccinaties door huisartsen en zorginstellingen met zo'n 10 procent is overschat. Voor het totaal aantal gezette vaccinaties, waar dus ook die door bijvoorbeeld de GGD'en bij zijn geteld, is de overschatting zo'n 4 procent.

'Meer drukte in winkelstraten door versoepelingen'

Veel meer mensen gingen gisteren de winkelstraten in dan een week eerder toen niet-essentiële winkels nog gesloten waren. Volgens onderzoeksbureau RMC was het bijna 44 procent drukker met name in de grote steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.
RTV Utrecht was erbij toen de terrassen weer opengingen
Volgens het onderzoeksbureau werden de grote steden eerder nog het hardst geraakt door de coronacrisis en de gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Maar ook in de kleinere steden was het drukker dan voorheen, zo blijkt uit de metingen van RMC. Kleinere steden werden eerder juist minder sterk geraakt door de pandemie omdat in die binnensteden vaker winkels als supermarkten zitten, die wel open konden blijven en dus voor bezoekers zorgden.
Ook de markt in Vianen mocht gisteren weer open

'Veel minder soatests door corona'

Door de corona-uitbraak hebben vorig jaar veel minder mensen zichzelf laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het aantal tests daalde met 30 procent.
Voordat het coronavirus Nederland bereikte, testten de centra ongeveer 3000 mensen per week. Begin april vorig jaar, bij de eerste coronagolf, was dat gedaald naar 570 in een week. Daarna klom het weer richting ongeveer 2000 tests per week. Onder de bijna 106.000 uitgevoerde tests zijn bijna 45.000 mannen die seks hebben met mannen.
Het RIVM weet niet wat de gevolgen voor de verspreiding van soa's kunnen zijn. Het zou kunnen dat mensen blijven rondlopen met een niet-ontdekte aandoening als chlamydia, gonorroe of syfilis. Aan de andere kant hadden mensen mogelijk ook minder seksuele contacten door alle coronamaatregelen. Er was dus minder kans voor zulke soa's om zich te verspreiden.

Ziekteverzuim licht gedaald in eerste kwartaal

Na een coronajaar met de hoogste verzuimcijfers sinds vele jaren is het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar in een aantal sectoren licht gedaald. In het onderwijs en bij de overheid was het aantal verzuimdagen, na een piek, weer vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020.
In de zorg bleef het verzuim onverminderd hoog, vergelijkbaar met de eerste drie maanden van vorig jaar toen de Arbo Unie in zorginstellingen 40 procent meer verzuimdagen telde. Gekeken naar heel 2020 was in de industriële sector het aantal verzuimdagen gemiddeld 19 procent hoger dan een jaar eerder. In die sector werd tijdens de coronapandemie grotendeels op locatie doorgewerkt.
De Arbo Unie zag een verschuiving in de soorten verzuim in 2020. In het voorjaar, het begin van het coronajaar, was er relatief meer verzuim vanwege psychische klachten, onder meer in de zorg en de zakelijke dienstverlening. In de tweede helft van vorig jaar was er een meer traditionele verdeling van verzuim-oorzaken, behalve in het openbaar bestuur en in het onderwijs. Na de zomer was daar relatief wat meer verzuim vanwege longaandoeningen, maag/darmklachten en hart- en vaatzieken.