LIVEBLOG: FC Utrecht trekt zege op FC Twente over de streep

© Orange Pictures
UTRECHT - FC Utrecht neemt het vanmiddag in de eredivisie op tegen FC Twente. De Tukkers verkeren in een lastige fase en daar hoopt de ploeg van trainer René Hake van te profiteren. Bij FC Twente - FC Utrecht mogen voor het eerst sinds eind september weer toeschouwers op de tribune zitten. Eljero Elia begint bij FC Utrecht in de basis, Mimoun Mahi en Simon Gustafson ontbreken in de wedstrijdselectie.
De wedstrijd is natuurlijk ook LIVE te horen op Radio M Utrecht (93.1 FM) met live commentaar van René van den Berg en de analyse van Gert Kruys. Lees hier de voorbeschouwing op het duel.

Tussenstand: 1-2

28' Danilo (1-0)
49' Sander van de Streek (1-1)
55' Gyrano Kerk (1-2)
Bijz. 58' Van de Streek mist penalty
Scheidsrechter: Kevin Blom

Liveblog:

90+7' Blom fluit af. FC Utrecht wint en klimt naar plek zes in de eredivisie.
90+6' Hoekschop FC Twente. Iedereen gaat onder de bal door.
90+3' Nu is het Kerk die weggestuurd wordt door Ramselaar. Zijn schot vliegt naast het doel van FC Twente.
90+2' Het is razend spannend in Enschede. Danilo en Menig zijn dichtbij de gelijkmaker maar Utrecht komt goed weg.
90' Er komt zeven minuten extra tijd bij in Enschede.
87' Grote kans FC Twente! Menig schiet in het zijnet.
84' Wissels. Nieuw bloed voor FC Utrecht. Boussaid en Van de Streek maken plaats voor Emanuelson en Sylla.
79' Geel voor Van der Maarel na een overtreding op Menig. Volgende week tegen Willem II zijn Janssen en Van der Maarel geschorst.
78' FC Twente voert de druk op. Vooralsnog weet het verdedigings-duo Janssen/Bergström het gevaar onschadelijk te maken.
72' Wissels. Bergström komt het veld in voor Ter Avest bij FC Utrecht. De Zweed gaat in het centrum spelen, Van der Maarel is de nieuwe rechtsback.
FC Twente-coach Jans grijpt ook in. Hij haalt Bosch naar de kant, de talentvolle Rots vervangt hem. Ook Markelo komt erin bij de Tukkers, hij vervangt de geblesseerde Oosterwolde.
69' Een goede aanval van FC Utrecht. Via Kerk, Ramselaar en Van de Streek komt de bal uiteindelijk bij Maher. Hij schiet in de handen van Drommel.
66' Wissels. Ramselaar vervangt bij FC Utrecht Elia. Pierie moet bij FC Twente geblesseerd naar de kant. Voormalig FC Utrecht-speler Dumic vervangt hem.
64' 'We moeten ons nog niet rijk rekenen, maar ik vind FC Utrecht in de tweede helft heel goed spelen', aldus analist Kruys.
61' Geel voor Pierie. Hij begaat een harde tackle op de enkel van Kerk. Janssen is woest op scheidsrechter Blom dat het geen rood is. De Utrechtse aanvoerder krijgt vervolgens ook geel, net als Oosterwolde van FC Twente die zich ook met het opstootje bemoeit.
59' Over! Van de Streek schiet de penalty over het doel van Drommel heen.
58' PENALTY FC UTRECHT! Drommel haalt Van de Streek onderuit. Blom wijst naar de stip.
55' DOELPUNT FC UTRECHT! Kerk profiteert van een blunder van Ebuehi. Hij houdt het hoofd koel en schiet de 1-2 binnen tegen FC Twente.
53' 'Hoe hij de laatste weken speelt is voortreffelijk", aldus verslaggever René van den Berg over Adam Maher. 'Ik heb weleens kritiek op hem gehad, maar nu manifesteert hij zich hartstikke goed.'
49' DOELPUNT FC UTRECHT! De voorzet is er van Boussaid, het doelpunt is er van Van de Streek. Hij tikt de bal achter Drommel. De stand tussen FC Twente en FC Utrecht is 1-1.
46' Het tweede bedrijf is begonnen in Enschede.
45+2' Het is rust bij FC Twente - FC Utrecht. De thuisploeg heeft de voorsprong te pakken.
45' Vlak voor rust schiet Elia op het Twentse doel. De bal vliegt net naast de linkerpaal.
40' Opnieuw kan Drommel een schot van Maher maar net tegenhouden.
37' Maher haalt hard uit! Drommel weet de bal maar net te keren.
36' Van de Streek zoekt de diepte. Hij legt de bal terug op Kerk. De aanvaller schiet de bal vanaf zo'n 18 meter hoog over.
35' Vrije bal van Maher. De poging levert geen gevaar op.
28' DOELPUNT FC TWENTE! Analist Kruys waarschuwde er nog voor: de omschakeling. Narsingh is Warmerdam te slim af en geeft de bal op Danilo. De huurling van Ajax schiet eenvoudig de 1-0 binnen.
26' FC Twente probeert via een aantal voorzetten gevaarlijk te worden, de Utrechtse defensie weet de pogingen onschadelijk te maken.
22' 'FC Utrecht heeft de controle', zegt analist Gert Kruys. 'Twente gokt vooralsnog op de omschakeling.'
20' Geel voor Elia. Hij begaat een overtreding op Ebuehi.
15' Vooralsnog gaat het spel over en weer. Beide ploegen hebben speldenprikjes uitgedeeld.
11' Nu is FC Utrecht er met de druk. Het schot van Maher vliegt over het doel van Drommel heen.
9' Kans FC Twente! Narsingh snelt langs Warmerdam en haalt uit. Doelman Oelschlagël verwerkt de poging tot hoekschop.
4' De voorzet van Narsing komt op het hoofd van Danilo. De huurling van Ajax kopt de bal in de handen van Oelschlägel.
2' Kerk stoomt op aan de rechterkant. Oosterwolde pakte met een sliding de bal af van de Utrechtse aanvaller.
1' Er is afgetrapt in Enschede. Dat is gedaan onder het toeziend oog van 4000 FC Utrecht-supporters.

Opstellingen:

FC Twente: Drommel, Ebuehi, Smal, Pierie, Oosterwolde, Zerrouki, Roemeratoe, Bosch, Narsingh, Danilo, Menig
FC Utrecht: Oelschlägel, Warmerdam, Janssen ©, Van der Maarel, Ter Avest, Van Overeem, Van de Streek, Maher, Elia, Kerk, Boussaid

Warmlopen:

- FC Twente staat op dit moment negende in de eredivisie. FC Utrecht is de nummer zeven en neemt bij winst de zesde plek over van FC Groningen.
- De eerdere ontmoeting tussen FC Utrecht en FC Twente dit seizoen in Stadion Galgenwaard werd gewonnen door de thuisploeg: 2-1.
- Van de 48 keer dat de twee ploegen het in Enschede tegen elkaar opnamen won FC Twente 29 keer. FC Utrecht nam acht keer de drie punten mee.
- De laatste winst van FC Utrecht bij FC Twente in de eredivisie was in 2013. Op 3 februari waren de Utrechters met 2-4 te sterk.
- Op 22 september 2016 won FC Utrecht in de KNVB Beker bij FC Twente met 1-3. Toen was René Hake coach bij de Tukkers.
- Tot de selectie van FC Twente behoort FC Utrecht-huurling Vaclav Cerny. Hij is op dit aan het revalideren na het scheuren van zijn kruisband.
- Ook Dario Dumic speelt voor het FC Twente van trainer Ron Jans. Hij maakte afgelopen zomer de overstap van FC Utrecht naar FC Twente.
- Bij FC Utrecht heeft coach René Hake een verleden als hoofdtrainer bij FC Twente.
- Voor Eljero Elia, Willem Janssen, Hidde ter Avest, Adam Maher en Giovanni Troupée is de ontmoeting met FC Twente er eentje met hun oude club.