Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Sneltesten worden voorlopig niet gratis voor mensen met laag inkomen

UTRECHT - Utrecht gaat de kosten voor een sneltest vooralsnog niet vergoeden aan mensen met een laag inkomen. Die wens heeft de PvdA in Utrecht. Die sneltest is tot nu toe gratis, maar de regering wil er in de nabije toekomst een bedrag van 7,50 euro voor gaan vragen. De sneltest is nodig om naar evenementen, theaters of de horeca te gaan. Niet iedereen kan dat bedrag betalen, betoogt de PvdA.

We zullen er de komende maanden nog vaker aan moeten geloven, even een wattenstaafje door je neus, om te kijken of je corona hebt of niet. Tot nu toe werden die controles vooral gedaan voor testevenementen, maar er zal de komende maanden vaker gevraagd worden of je kan aantonen negatief te zijn. In de testfase werden die tests gratis aangeboden, maar daar wil de regering nu vanaf.


U-pashouders


Pvda-er Rick van der Zweth ziet de bui al hangen. "Het gaat om een verwachte eigen bijdrage van ?7,50 per keer. Dit is voor mensen met een laag inkomen, die van 50 of 60 euro per week moeten rondkomen, een flink bedrag dat zij niet kunnen missen", zegt de sociaaldemocraat.

"Dat betekent dat een grote groep in onze stad niet kan meedoen aan het openbare leven, waar iedereen juist nu zo'n grote behoefte aan heeft." Hij pleit ervoor om het bedrag te vergoeden, bijvoorbeeld via de U-pas, een pas met korting voor Utrechters met een laag inkomen. U-pashouders kunnen nu al gratis mondkapjes krijgen.


'Het gaat veel te snel'


Het gaat wethouder Linda Voortman (GroenLinks) allemaal veel te snel. Zij vindt het belangrijk dat iedereen in de stad kan rondkomen en kan meedoen. Maar toch begint ze voorlopig niet aan het vergoeden van de test. "Het Rijk is nu nog druk bezig met het uitzoeken voor welke evenementen een al dan niet betaalde toegangstest vereist is."

De wethouder wil de ontwikkelingen even afwachten. "Het volgt elkaar nu allemaal veel te snel op." De wethouder sluit niet uit dat ze er in de toekomst anders over gaat denken, maar ze doet op dit moment geen enkele toezegging.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -