Baarnse mini-bibliotheken schieten als paddenstoelen uit de grond

BAARN - Kleine kastjes vol met boeken in de tuin, stoep of bij de voordeur die voor iedereen bereikbaar zijn. Mini-bibliotheken zijn enorm populair. Mensen kunnen er gratis een boek uit pakken of er een boek inzetten. In Baarn zijn er inmiddels zoveel minibiebs dat er een minibieb-route is uitgestippeld.
Baarn wordt minibieb-hoofdstad van Nederland
Jacqueline Valk heeft jaren bij de bibliotheek in Baarn gewerkt en is nu met pensioen. Samen met andere vrijwilligers starte ze een buurtbieb in Lokaal-O. Jaqueline: "Een plek waar je naast lezen ook een praatje kunt maken met elkaar. Er werd zelfs gekookt zo nu en dan. Iedereen is welkom." Omdat met de coronamaatregelen mensen niet meer naar binnen mochten plaatste ze een kast met boeken naar buiten waar iedereen er bij kan. "De mensen misten deze plek en we wilden toch de verbinding met ze houden".
Jaqueline was niet de enige met dit initiatief en kwam erachter dat in Baarn op minstens 24 verschillende locaties minibiebs zijn. Vanuit Lokaal-O is er een minibieb-route bedacht met een kaart waar de minibiebs op te vinden zijn. "Mensen hebben er behoefte aan om tijdens een ommetje toch een doel te hebben en wat aanspraak," aldus Jaqueline. De minibieb-route is zelfs online zodat iedereen ze kan vinden. Hier kun je zien waar alle minibiebs zich in Baarn bevinden.
Sommige minibiebs zijn gespecialiseerd in één soort boeken. Zoals de kookboekenminibieb van Birgit Oelkers. 'Ik hou van bakken en koken dus vandaar. Het loopt supergoed en in mijn buurt zijn er inmiddels wel vijf minibieb-kastjes. Het leuke is ook dat je de buurt hierdoor heel anders leert kennen. Ik las dat makelaars het zelfs in de verkoopbrochures opnemen, omdat iedereen wel in een buurt wil wonen waar minibiebs zijn. Dat is gezelliger', aldus Birgit.
Birgit Oelkers heeft een minibieb met kookboeken in haar tuin.
Birgit Oelkers heeft een minibieb met kookboeken in haar tuin. © RTV Utrecht
Iedereen kan meedoen. Hoe? Nou gewoon een kastje plaatsen voor je huis waarin de boeken bescherming krijgen tegen weer en wind. Je kunt zelf gaan timmeren of je laat er een maken. Wil je ook meedoen met een minibieb, maar heb je zelf geen kastje? Bij Bas en Alex van Stichting Baarnse Bomen kun je er eentje kopen kopen, gemaakt van Baarns hout: info@baarnschebomen.nl
Jacqueline Valk bij de minibieb voor de deur van Lokaal-O.
Jacqueline Valk bij de minibieb voor de deur van Lokaal-O. © RTV Utrecht
Jacqueline Valk in Lokaal-O waar de eerste minibieb vanuit de buurtbieb ontstond.
Jacqueline Valk in Lokaal-O waar de eerste minibieb vanuit de buurtbieb ontstond. © RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.