Eenzaamheid, discriminatie en oplichting: 'Internationale student in de knel'

UTRECHT - Internationale studenten hebben het zwaar in het Nederlandse hoger onderwijs, zeggen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Utrecht en het Erasmus Student Network The Nederlands (ESN). De bonden slaan alarm naar aanleiding van zorgwekkende enquête-resultaten.
Maart 2018: Studenten demonstreren op het Janskerkhof in Utrecht tegen de woningnood in de stad. Er wordt speciaal aandacht gevraagd voor internationale studenten, die vaak niet een kamer of woning kunnen komen.
Maart 2018: Studenten demonstreren op het Janskerkhof in Utrecht tegen de woningnood in de stad. Er wordt speciaal aandacht gevraagd voor internationale studenten, die vaak niet een kamer of woning kunnen komen. © ANP
Internationale studenten laten weten dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de Nederlandse taal te beheersen. Ze lopen hierdoor interactie met Nederlandse studenten én baanmogelijkheden mis. Grote zorg is er over het mentale welzijn van internationale studenten. Meer dan de helft ervaart sinds september veel stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten ervaart nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar.
Dahran Coban, voorzitter van het ISO: ''We schrikken heel erg van de ingevulde antwoorden, veel internationale studenten zitten op het randje van de afgrond. Ze hebben behoefte aan hulp en krijgen die onvoldoende vanuit hun studie. We moeten daar nog voor de zomer verandering in brengen."
Resultaten uit de enquête van de Annual International Student Survey

- 76% zou graag meer interactie met Nederlandse studenten willen
- 56% heeft psychologische problemen ervaren sinds september 2020
- 65% ervaart veel tot extreem veel gevoelens van stress
- 57% heeft discriminatie omtrent huisvesting ervaren
- 33% is (heel) ontevreden over de om gratis of tegen een kleine vergoeding de Nederlandse taal te leren
- 25% is (heel) ontevreden met de Engelse informatievoorziening van vanuit het ministerie en de gemeente
- 33% heeft (erge) financiële problemen ervaren sinds september 2020

Huisjesmelkers en discriminatie

Een terugkerend probleem voor internationale studenten is ook huisvesting, blijkt uit de inventarisatie. Internationale studenten worden onvoldoende geïnformeerd en hebben vervolgens grote moeite met het vinden van onderdak. Bij hun zoektocht krijgen ze volgens de studentenbonden te maken met discriminatie en oplichting. Een derde van de ondervraagde internationale studenten heeft te maken gehad met een afwijzing voor een woning omdat ze buitenlander zijn, blijkt volgens de studentenbonden uit de enquête.
Lyle Muns, voorzitter van de LSVb: "We halen internationale studenten massaal naar Nederland, maar dan moeten we ook zorgen voor een betaalbaar dak boven hun hoofd en discriminatie tegengaan. Nu maken huisjesmelkers nog te vaak misbruik van de kwetsbare positie van internationale studenten."
Studentenprotest op het Janskerkhof.
Studentenprotest op het Janskerkhof. © ANP

Verbeterpunten

De studentenorganisaties pleiten onder meer voor betere toegang tot mentale gezondheidszorg voor internationale studenten en het faciliteren van toegankelijke Nederlandse taalcursussen. Ook wordt gepleit voor een bredere visie op internationaal hoger onderwijs, eerlijke en duidelijke communicatie over woningtekorten en Engelstalige informatievoorziening.
De studentenorganisaties willen daarnaast dat er up-to-date en heldere informatie komt over werk, studiefinanciering, zorgverzekeringsplicht, het openen van een bankrekening en het registreren bij de gemeente.
Coban: "We zien al jaren dat internationale studenten tegen veel problemen aanlopen en er weinig inspanningen worden verricht om dit op te lossen. De Nederlandse samenleving en onderwijsinstellingen profiteren van het talent en collegegeld van deze studenten, maar maken geen aanstalten om deze studenten daadwerkelijk te ondersteunen."