Seksspeeltjes, hospiteren en eenzaamheid: dé studentenpodcast komt uit Utrecht

UTRECHT - In het kantoor van scholieren.com wachten de Utrechtse studenten Dienke Mulder (21, psychologie) en David Weel (22, communicatiewetenschappen) op Steie van Egmond (22, fysiotherapie). Een sixpack huismerkbier en een zak nootjes liggen op tafel. Ook staan drie microfoons te wachten. De drie studenten presenteren Studententijd de Podcast. De eerste aflevering van seizoen drie staat online, deze vrijdagmiddag nemen ze deel twee op.
"Luisteraars moeten het gevoel hebben alsof ze meeluisteren op een studentenkamer", zegt Weel. In thematische uitzendingen hebben de studenten het over klassieke studentenonderwerpen als hospiteren, studentenverenigingen en colleges. Maar de podcastmakers geven zichzelf ook (deels) bloot over onderwerpen als seks, drugs en eenzaamheid, daarover straks meer.
Fysiotherapeut in opleiding Steie van Egmond is wat later, hij moest eerst nog stage lopen. Hij trekt snel een schoon shirt aan en schuift dan in een wolk verse deodorant aan tafel. Voor elke uitzending maakt Weel een schematisch draaiboek. Deze keer gaat het over huisfeestjes tijdens corona. Weel is de leider en aangever van het drietal, Mulder is er voor 'de vrouwelijke toon', is als enige lid van een studentenvereniging (Veritas) en zet de anderen op hun plek als het nodig is.
Dienke Mulder (links) en David Weel.
Dienke Mulder (links) en David Weel. © RTV Utrecht
Het is de tweede aflevering met Van Egmond. Hij volgt in seizoen drie Oscar Pater op, die er van het eerste uur bij was. "Ze zochten iemand die leuk verhalen kan vertellen", zegt Van Egmond. Die net als zijn voorganger beschikt over droge humor. "En ik ben vaak vrolijk. Maar ik ben wel anders dan Oscar, hoor."

'Jij bent toch Dienke van Studententijd?'

De afleveringen trekken per keer vijf- tot tienduizend luisteraars. "Het is leuk voor de beginnende student, dan is het fijn om te horen hoe het werkt", zegt Weel. "En ook voor onze leeftijd is het leuk, dan herken je veel." Van Egmond: "In de reviews zie ik ook wel oud-studenten, die zeggen: Ik voel me weer even student." De podcastmakers zelf zijn ondertussen Bekende Studenten. Weel werd al herkend op een datingapp. Mulder in een Groningse supermarkt. "Zei een jongen ineens: jij bent toch Dienke van Studententijd?"
"Iedereen zegt dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is", zegt Weel. Met de podcast hopen de makers ook te laten zien dat het niet gek is als het even niet goed gaat. Dat doen ze bijvoorbeeld met een uitzending over eenzaamheid tijdens de coronacrisis. "Ik heb dat ook wel gehad", zegt Mulder. "Meer het gevoel dat je stilstaat. Eerst heb je een heel dynamisch leven met veel nieuwe mensen, feestjes. Dat houdt ineens op."

Stoeien en zoenen

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen draait om experimenteren. Over vriendschappelijke stoeipartijtjes die ontaarden in zoenpartijen met iemand van het zelfde geslacht, het populairste seksspeeltje onder studenten (de Satisfyer Pro 2, versie 3 is ondertussen ook beschikbaar weet Mulder te vertellen) en een ontboezeming over spraakverwarring in een waxsalon. De gesprekken zijn openhartig, inderdaad alsof de luisteraar een vlieg op de muur in een studentenkamer is. Verhalen zijn vaak afkomstig van vrienden of huisgenoten, al wordt met die bronnen wel eens gesjoemeld.
Laatste blik op het draaiboek, links Steie van Egmond
Laatste blik op het draaiboek, links Steie van Egmond © RTV Utrecht
"Ik heb het dan wel eens over een meisje uit Groningen, als ik het eigenlijk over mezelf heb", zegt Mulder. Daarna snel: "Niet dat het elke keer over mij gaat, als het over een meisje uit Groningen gaat." Bovendien is het gewoon niet handig, om vrijuit over eigen ervaringen met seks en drugs te praten vindt fysiotherapiestudent Van Egmond. "De politie of het leger nemen je dan al niet meer aan."
Een korte blik op het draaiboek, nog even plassen voor de opname start. "Loop je al?", vraagt Mulder. Dan de intro. "Doe nog maar een keer helemaal", zegt Weel tegen Van Egmond. "Voor de heb." En dan echt beginnen, de studentenkamer in.
Studententijd de Podcast is te luisteren via Spotify.