GGD-baas pleit voor keuzevrijheid AstraZeneca-vaccin: 'Mensen kunnen heel goed zelf een afweging maken'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Mensen moeten zelf kunnen bepalen of ze het AstraZeneca-vaccin willen, ondanks het risico op een zeldzame bijwerking. Dat vindt directeur Jaap Donker van de GGD regio Utrecht. Hij pleit in gesprek met RTV Utrecht voor keuzevrijheid. "Wij dringen aan op meer ruimte daarin, zodat mensen die willen, echt gevaccineerd kunnen worden."
Op dit moment wordt het vaccin alleen toegediend aan zestigplussers, omdat een zeldzame bijwerking bij jongere mensen tot bloedproblemen en trombose kan leiden. Het betekent dat mensen onder de 60 die in een risicogroep zitten of bijvoorbeeld in de zorg werken, nu moeten wachten op een ander vaccin. Het levert volgens Donker schrijnende situaties op. "Wij zien en horen hartverscheurende verhalen van mensen die staan te popelen. We zouden niets liever doen dan hen vaccineren."
De afgelopen dagen ontstond daarom een discussie of mensen zélf zouden moeten kunnen beslissen of ze het risico willen lopen op de zeldzame bijwerking van AstraZeneca, omdat géén vaccin misschien grotere gevolgen voor hen heeft. Onder meer de Gezondheidsraad en onafhankelijke deskundigen spraken eerder deze week al uit dat je die keuze best aan mensen zelf kunt laten. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich gisteren uit voor keuzevrijheid. Een uiteindelijk besluit is overigens aan de minister.

GGD baalt van lege vaccinatielocaties

"Elk vaccin kan bijwerkingen hebben, elk medicijn ook. Wij geloven dat mensen heel goed zelf een afweging kunnen maken, zeker met hele duidelijke communicatie over hoe het echt werkt, gewoon het echte verhaal", stelt Donker. "Wij gaan er vooral voor om alle inwoners te vaccineren en daarmee de maatschappij te helpen en te beschermen."
Op dit moment ziet de GGD vooral veel leegte in haar vaccinatielocaties en zou ook daarom graag meer vaccins weg willen prikken. "Wij balen daar enorm van. We staan daar met een heel leger enorm gemotiveerde en enthousiaste mensen klaar om veel meer te vaccineren. We zien ook de enorme drang in de maatschappij om weer open te gaan", vertelt Donker. "Dus we kijken ook elke dag of er meer vaccins van alle merken naar ons toe kunnen komen, want dan gaan we dat met liefde toedienen."
Het is rustig bij de priklocatie in de Jaarbeurs in Utrecht.
Het is rustig bij de priklocatie in de Jaarbeurs in Utrecht. © RTV Utrecht

'Overheidsbeleid moet duidelijker'

Met zo weinig vaccins lijkt het misschien onlogisch dat de GGD vanaf komende woensdag de deuren van de Jaarbeurs tot middernacht openhoudt, maar Donker ziet het als een belangrijke proef. "Het vaccinatieprogramma komt veel langzamer op gang dan we zouden willen", zegt hij. "Maar straks, als de boel hopelijk vanaf mei op gang komt, is er dan ook animo om 's avonds te komen? En daarmee gaan we leren of het straks bijvoorbeeld zin heeft om 24 uur per dag door te prikken."
Daarnaast vindt Donker dat het overheidsbeleid veel duidelijker uitgelegd moet worden. "Wat we zien is dat het voor inwoners heel lastig te volgen is wanneer welke doelgroep aan de beurt is. Er worden uitzonderingen gemaakt, het gaat met een enorme snelheid en met heel veel informatie. Wij dringen echt aan op een hele strakke landelijke lijn zodat iedereen klip en klaar weet: wanneer kan ik die prik komen halen?"