Boekenserie Joodse Huizen vertelt verhaal van Abraham Querido: 'Hij had de laatste trein naar Westerbork'

Bram Querido voor zijn oude huis aan de Bergstraat
Bram Querido voor zijn oude huis aan de Bergstraat © Open Joodse Huizen
UTRECHT - Voor de oorlog had de stad Utrecht een grote Joodse gemeenschap, maar na de Tweede Wereldoorlog waren daar nog maar een paar honderd mensen van over. Een serie boeken probeert die tijd van voor de oorlog weer tot leven te wekken. De verhalen van de Joodse gemeenschap worden verteld vanuit het standpunt van de huizen waar ze gewoond hebben.
'Joodse huizen' heet de serie die niet alleen over Utrecht, maar over heel Nederland gaat. Utrechter Peter Boer schreef in het laatste deel van de serie over Abraham Querido, die in de Bergstraat in Wijk C opgroeide als kind van een winkelier. Hij studeerde geneeskunde toen de oorlog uitbrak en trouwde in de oorlog.
Doordat zijn vrouw katholiek was, was hij aan het begin van de oorlog vrijgesteld van deportatie. Later vond hij alsnog een onderduikadres in Den Haag, vertelt Boer. "Hij had de laatste trein naar Westerbork. Maar inmiddels ging er geen trein meer van Westerbork naar Auschwitz." Querido en zijn zus waren de enigen van de familie die de oorlog overleefden.
Dat laat diepe sporen na. "Hij was bijna afgestudeerd als arts, maar had geen trek meer om zijn studie af te maken. Een professor die hij kende zei tegen hem dat hij wel heel erg gek was als hij zijn studie niet zou voltooien." Querido rond zijn opleiding alsnog af en wordt een bekende huisarts in Utrecht. Ook is hij sportarts voor DOS en later FC Utrecht.
Het verhaal dat Boer over Querido schreef, gaat ook over Wijk C. "Oude steden en buurten zien er vaak nog net zo uit als tachtig jaar geleden. Alleen de bewoners zijn veranderd", zegt Boer. Via archieffoto's werd de periode waar hij over schrijft haast tastbaar voor hem. "Ik verbeeldde me dan dat ik Querido zag lopen en zo schrijf ik dan ook."
Het verhaal van Peter Boer over Abraham Querido staat in het boek 'Joodse Huizen, deel 7', van Amphora uitgeverij.