Baarns bedrijf middelpunt van rel over coronatests

© RTV Utrecht
BAARN - Een bedrijf uit Baarn dat sneltesten verzorgt om corona op te sporen is het middelpunt geworden van een rel. Volgens nieuwswebsite Follow the Money heeft de overheid fouten gemaakt bij het aanbesteden van de testen.
De komende maand zijn in het hele land proefevenemten waarbij bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest op het virus. In onze provincie zijn er ongeveer vijftig evenementen. De overheid heeft de uitvoering van die testen uitbesteed aan de stichting Open Nederland. Het totaalbedrag hiervan is berekend op 925 miljoen euro. Die opdracht is niet openbaar aanbesteed, terwijl dat volgens experts wel moet.

Waar gaat het fout?

Open Nederland is opgericht om het openen van de samenleving in goede banen te leiden. De stichting, die onder leiding staat van oud-topmilitair Tom Middendorp, heeft één aanbieder van sneltests gekozen: Lead Healthcare uit Baarn.
Ik hoop dat de komende tijd andere kwalitatief goede bedrijven aanhaken.
David van Hartskamp, directeur Lead Healthcare
Met de deal zijn volgens Follow the Money miljoenen euro's gemoeid. Andere aanbieders van sneltesten vinden de gang van zaken oneerlijk. Zij willen ook meedoen met de pilot. Daarom stappen ze naar de rechter.
De regering denkt dat deze handelswijze mag omdat er spoed bij is. Maar dat wordt door specialisten betwist. De rechter moet nu een oordeel geven.

Reactie Lead Healthcare

De directeur van Lead Healthcare, David van Hartskamp, vindt het heel vervelend dat zijn bedrijf onderwerp van discussie is. "Want we hebben de afgelopen tijd echt een topprestatie neergezet", zegt hij tegen RTV Utrecht.
"We begonnen de gesprekken in januari met het idee om in februari al op deze manier te gaan werken. Door de Engelse variant werd het steeds uitgesteld. Maar ik hoop dat de komende tijd andere kwalitatief goede bedrijven aanhaken."

Negatieve GGD-test niet geldig als toegangsbewijs

Opvallend is dat een negatieve coronatest van de GGD niét geldig is om toegang tot een evenement te krijgen. De GGD geeft aan dat dit een keuze is van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
"Onze primaire taak is opsporen en voorkomen van besmettingen. Daar is onze infrastructuur op ingericht. Het is een keuze van VWS om de capaciteit daar voor in te zetten. Wij zijn er niet om testen af te nemen bij mensen die geen klachten hebben en bijvoorbeeld weer naar hun werk willen."
De SGP heeft Kamervragen gesteld over de aanbesteding van de sneltests. Het onderwerp wordt aanstaande donderdag besproken in de Tweede Kamer.

Verslaggever getest

Omdat RTV Utrecht morgen verslag doet van het pilot-evenement in Ouwehands Dierenpark, moest verslaggever Peter Huting vandaag een sneltest ondergaan. Dat gebeurde in Baarn, bij het hoofdkantoor van Lead Healthcare.
"Het was heel rustig," vertelt Huting. "Ik was de enige klant en het ging enorm professioneel. Het afnemen ging precies zoals bij de GGD. En de uitslag had ik heel snel. Na vijftien minuten kreeg ik al bericht dat ik negatief was getest."