Oud-wethouder Van den Bergh: 'Het bid voor Groeifonds was broddelwerk'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De aanvraag van twee miljard euro die Utrecht gedaan heeft voor OV-oplossingen in de stad bij het Groeifonds, was broddelwerk. Dat zegt oud-verkeerswethouder Yet van den Bergh in de podcast Stadhuisplein Utrecht. Van den Bergh kraakt vooral het feit dat het Utrechts college in het bid de cijfers niet op orde had. Andere deelnemers van de podcast onderschrijven dat er veel is misgegaan, maar zijn milder in hun politieke oordeel.
Utrecht deed een aanvraag van twee miljard waarbij extra tramlijnen aangelegd zouden moeten worden, onder andere naar Zeist. Ook zou station Lunetten opgewaardeerd moeten worden tot intercity-station en perrons moeten krijgen op de lijn naar Arnhem. Maar de aanvraag werd afgewezen, en de commissie die de aanvraag moest beoordelen was behoorlijk negatief over het verzoek.

Deur plat lopen

Van den Bergh noemt dat broddelwerk. "Als je iets wilt, dan moet je je huiswerk doen, dan moeten je cijfers kloppen, en die klopten dus niet," zegt Van den Bergh, die verder vindt dat wethouder Van Hooijkdonk veel te weinig lobbyt. "Je moet daar in Den Haag de deur platlopen." De oud-verkeerswethouder verbaast zich er verder over dat Utrecht er zijn eigen rekenmethode op na blijkt te houden en niet de officiële cijfers van Rijkswaterstaat hanteert.
D66-raadslid Susanne Schilderman is een stuk milder voor het college, maar dat is niet zo gek, haar partij maakt deel uit van de coalitie: "De commissie was niet mals voor veel infrastructurele projecten. Maar Utrecht deed het inderdaad slechter dan bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag."
Oud-wethouder Van den Berg verbaast zich daarnaast over het feit dat er niets gebeurt bij de NRU, de Noordelijke Randweg. Zij was begin deze eeuw wethouder van verkeer: "Het plan van ongelijkvloerse kruisingen was van mij. En nu wordt er al 25 jaar gestudeerd op het voltooien van de Ring Utrecht. En eigenlijk is er de afgelopen 20 jaar niets veranderd."

Westelijke Stadsboulevard

D66-er Schilderman ziet niets in het voorstel van de VVD om de Westelijke Stadsboulevard niet aan te pakken en dat geld te gebruiken voor onderdoorgangen op de NRU: "Op de Westelijke Stadsboulevard zijn ook ontzettend veel problemen. Het niet alsof het sinds gisteren is dat daar klachten zijn." Van den Bergh ziet dat anders. Volgens haar kan je de binnenring niet afwaarderen zonder de buitenring op te waarderen.
Het panel met daarin ook Arjan Kleuver van het Centrum Management Utrecht praat ook over de leegstand in de Utrechtse binnenstad, die door wethouder Klaas Verschuure een 'stille ramp' wordt genoemd.

Vuilnismannen

Tenslotte sprak het panel ook over vuilnismannen die geld aannemen. Het panel is het er over eens dat dit gebeurt. Verbazing is er dan ook dat vorige week wethouder Linda Voortman (GroenLinks) de praktijk ontkent. Maar aan de andere kant geeft ze daarmee wel aan dat ze voor haar personeel staat.