'Hangende bomen' geplaatst langs het fietspad van de toekomst bij Rhenen

RHENEN - Hoe moet het fietspad van de toekomst eruit zien? De provincie schreef er een paar geleden een prijsvraag voor uit en één van de winnende ideeën krijgt nu vorm bij het buurtschap Remmerden, net buiten Rhenen. Daar worden naast het fietspad tien boomveren geplaatst. Dat zijn bomen die niet in de grond staan, maar in plaats daarvan in een stellage hangen met hun wortels in een soort luier.
De boomveren zijn een initiatief van boomkwekerij Ebben uit Cuijk. Afgelopen zes jaar zijn ze bezig geweest met het realiseren van dit plan. "Doordat de bomen niet in de grond hoeven te staan, kunnen we bomen neerzetten op plekken waar dat normaal niet mogelijk is," legt Tom Evers van de boomkwekerij uit. "We hebben bijvoorbeeld al eerder bomen geplaatst op gebouwen, maar dit is de eerste keer dat we de bomen langs een fietspad plaatsen."
'Hangende bomen' geplaatst langs het fietspad van de toekomst bij Rhenen
Langs het fietspad in Remmerden zijn bomen niet mogelijk, omdat er veel leidingen in de grond zitten. De wortels van bomen kunnen ervoor zorgen dat de leidingen beschadigen, maar met de boomveer is dat probleem verholpen. Op deze manier kunnen mensen een stukje uit de wind en in de schaduw fietsen en is het fietsen een stukje aangenamer volgens de provincie Utrecht.

Winnend plan

Het fietspad van de toekomst loopt van Utrecht tot aan Wageningen en moet ervoor zorgen dat meer mensen sneller de fiets pakken. Om het aantrekkelijker te maken bedacht de provincie Utrecht in 2019 een prijsvraag. Er werden 208 ideeën ingestuurd, waarvan er uiteindelijk drie gerealiseerd worden.
De boomveer is een van de gelukkigen. "We hebben bij de keuze gekeken naar een aantal criteria. Zo moest het plan het fietsen aangenamer maken, moest het idee iets met duurzaamheid te maken hebben en hebben we gekeken naar de beleving van het fietspad," zegt Paul van Weenen van de Provincie Utrecht.

Zelfvoorzienend

In het plan van de boomkwekerij komt duurzaamheid sterk naar voren. In de stellage kan de boom met kluit en al vrij bewegen. Deze bewegingen kunnen mogelijk omgezet worden in energie. "Aankomende periode gaan we kijken hoeveel energie de boom daadwerkelijk kan opwekken," vertelt Evers, "maar het is in ieder geval de bedoeling dat de boom zelfvoorzienend wordt." Naast de stellages zijn bakken ingegraven waarin grond- of regenwater opgeslagen kan worden.
Hangende bomen geplaatst langs fietspad bij Rhenen
Hangende bomen geplaatst langs fietspad bij Rhenen © RTV Utrecht
"Doordat de bomen vrij kunnen bewegen, zullen takken ook minder snel afbreken," legt Stef Janssen, boominnovator bij boomkwekerij Ebben, uit. Dit is beter voor de boom maar volgens Janssen ook voordelig voor de provincie. "Vaak is takbreuk ontzettend duur, omdat het veelal gepaard gaat met schade."

Kosten

Een boomveer hoeft niet duur te zijn volgens Tom Evers. Toch heeft het hele project flink wat geld gekost. Het prijzengeld vanuit de provincie bevatte zo'n 50.000 euro, maar Evers geeft aan dat ze dat bedrag zelf wel verdubbeld hebben. Met het gehele project is de boomkwekerij al zo'n vijf jaar bezig, maar met dit specifieke project nu ruim een jaar. "We hadden eerder de afspraak met de provincie om de bomen aan een brug te hangen in Elst om zo de brug te vergroenen, maar dat kon uiteindelijk niet doorgaan," vertelt Evers. Uiteindelijk kregen ze deze plek in Remmerden aangewezen. Het plan waar ze toen al negen maanden mee bezig waren moest worden aangepast. "We zijn heel blij dat we het nu uiteindelijk toch hebben kunnen realiseren."
Of de boomveer de oplossing kan zijn voor het bomentekort weet de boomkwekerij en de provincie nog niet. "We gaan nu eerst kijken of het werkt en of er genoeg energie opgewekt kan worden", zegt van Weenen. Het is dus nog een echte pilot.