Farley had zelf schulden en helpt nu anderen: 'Hoe sneller je ervan af bent, hoe sneller je weer kunt nadenken'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een rinkelende telefoon, post in de brievenbus: mensen met schulden geeft dit zoveel stress dat ze het negeren. Uit angst voor nóg meer slecht nieuws. Maar daardoor lopen de schulden alleen maar verder op, weet Farley als geen ander. Hij had zelf jarenlang schulden en helpt nu lotgenoten. Hij is blij dat de gemeente Utrecht met een nieuwe aanpak komt, waarbij mensen sneller geholpen worden. "Als je niets doet, worden je problemen alleen maar groter. Want ze stapelen zich op."
Farley werkt inmiddels al jaren als schuldhulpverlener bij de gemeente Utrecht. Die baan is zijn levenswerk geworden, omdat hij anderen wil helpen bij wat ook hem is overkomen. Jarenlang zakte Farley steeds dieper weg in de berg rekeningen die hij op een gegeven moment niet eens meer open maakte.
"Ik was een overspender. Oftewel, er ging meer uit dan erin kwam. Alle post ging in een doos en daarna in een kast waar ik het niet meer kon zien. Ik voelde me bedreigd door die post." De eerste rekening die Farley niet betaalde was zijn zorgverzekering. Daarna werd het alleen maar erger.
Farley vertelt over zijn schuldverleden

Nieuwe aanpak gemeente Utrecht

Een veel voorkomend probleem bij mensen met schulden, is dat die vaak samen gaan met stress. Deze multiproblematiek, zoals die dan ontstaat, zorgt ervoor dat de berg zo hoog lijkt, dat mensen uit paniek geen hulp zoeken en niet meer weten hoe ze hun problemen moeten oplossen. Om te voorkomen dat iemands financiële situatie verslechtert, gaat de gemeente Utrecht het traject verkorten.
"In eerste instantie kostte het ons zeker elf maanden om alle financiën op orde te brengen en te zien welke schuldeisers er waren", zegt de Utrechtse wethouder Linda Voortman. "Pas na die tijd deden wij de schuldeisers een voorstel om de schuld over te nemen en dan duurde het traject zelf nog drie jaar." De gemeente Utrecht gaat dat hele proces nu verkorten tot twee maanden voorbereiding en een periode van twee jaar waar de schulden worden afbetaald.
Het is niet gebruikelijk dat een gemeente iemands schuld overneemt, maar het voorkomt dat de situatie verslechtert, legt de wethouder uit. Er zitten wel risico's aan het plan. "Het zou kunnen dat we in de eerste fase niet alle schulden achterhalen. Dat risico is dan voor de gemeente." Toch denkt de wethouder dat dit risico opweegt tegen de maatschappelijke baten.
Hoe sneller je van je schulden af bent, hoe sneller je weer helder kan gaan nadenken
Farley
Farley kon op een gegeven moment niet meer onder zijn problemen uit en vluchtte ervan weg naar Brazilië. "Zo ver ging ik. Maar mijn familie was hier, dus ik kwam terug. Iemand raadde me aan om hulp te zoeken en daarna ging het heel snel de goede kant op." Als het aan Farley had gelegen, waren de hulptrajecten toen al veel korter geweest. "Je problemen stapelen zich op, in hoog tempo."
Inmiddels werkt Farley al jaren bij de gemeente Utrecht. Hij begon als schuldhulpverlener, stroomde later door naar een functie als trajectbegeleider en inmiddels geeft hij trainingen en motiveert hij mensen om hulp te zoeken. " Tijdens mijn traject besloot ik dat ik met mensen wilde werken die schulden hebben. Want er zijn er zoveel bij die niet door hebben wat dit met hen doet."
De nieuwe regeling van de gemeente start officieel op 1 juni, maar wethouder Voortman dringt mensen erop aan daar niet op te wachten als de nood hoog is. "Iedereen kan bij ons aankloppen. Denk nooit: het is te zwaar en niemand kan mij helpen."
Farley sluit zich daar bij aan. Hij zegt het vol passie: "Schaam je niet. Er is een middel waarmee je geholpen kan worden. Maak er gebruik van."