Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Burgemeesters willen terrassen open, dierentuinen en musea staan ook te springen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Gaan de terrassen weer open? De vijfentwintig burgemeesters uit het Veiligheidsberaad vergaderen vandaag over mogelijke versoepelingen.

De horeca komt ongetwijfeld aan bod: in navolging van burgemeester Halsema van Amsterdam zeiden ook burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls dat de terrassen zo snel mogelijk open moeten.

De vergadering vindt plaats nu het aantal positieve coronatests met zeven procent is gedaald ten opzichte van een week eerder. Daartegenover staat wel dat het aantal IC-opnames stijgt.

"De afgelopen weken hebben we forse toenames gezien bij de besmettingen en de ziekenhuisopnames", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Co÷rdinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM tegen NOS. Ze denkt dat we nu midden in de derde golf zitten. "Op basis van de meest recente IC-cijfers verwachten we nu dat we half april de piek bereiken. De komende twee weken gaan we zien of we dat uitkomt". Ze benadrukt dat de modellen wel flinke onzekerheidsmarges hebben.


Terrassen


Als de terrassen weer open mogen is dat goed nieuws, zeggen winkeliersverenigingen in de regio. Volle terrassen zorgen voor sfeer in winkelgebieden en bovendien denken zij dat de coronamaatregelen makkelijker te handhaven zijn op terrassen dan in de natuur en in parken.

Je gaat niet zeggen dat mensen niet naar binnen mogen als de winkel leeg is."
Gerrit Wildeboer, winkeliersvereniging Leusden

Maar de ondernemers willen meer. Want wat bij de bakker, slager, groenteboer en in de supermarkt kan, kan volgens hen ook bij andere winkels. Dus niet meer winkelen op afspraak, maar een maximaal aantal klanten in de winkel. "Dat gaat heel goed bij vers-winkels", zegt Gerrit Wildeboer van winkeliersvereniging Hamershof in Leusden.

Hij ziet bovendien dat de tijdslots niet werken in een dorp zoals Leusden. "Winkeliers kennen de bezoekers. Dan ga je niet zeggen dat ze niet naar binnen mogen als de winkel leeg is. Daar wordt ook niet zo streng op gehandhaafd en dat lijkt me ook goed."

Ook in Woerden denken ze dat versoepelingen mogelijk zijn. "Wat goed is om te weten is dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden", zegt Patrick Stouthart namens de Woerdens winkeliers. Hij denkt dan ook dat meer mogelijk is dan nu het geval.


Dagjes uit


Gemeenten willen meer dan alleen de terrassen weer openen, zo zijn onder andere Utrecht en Amersfoort voorstanders van het openen van buitenattracties zoals dierentuinen en pretparken. De opening van andere locaties kan mogelijk ook de druk bij natuurgebieden, parken en stranden wat weghalen.

 Dierenpark Amersfoort. Dierenpark Amersfoort. | Foto: AS Media

De (gedeeltelijke) opening van dierentuin, pretpark of andere attracties die voornamelijk buiten afspelen ligt vermoedelijk dan ook op tafel bij het veiligheidsberaad. "Wij hebben al vanaf het begin af aan geroepen, en afgelopen jaar ook bewezen, dat het op een veilige manier kan", laat Dierenpark Amersfoort weten.

De dierentuin zegt geen brandhaard voor besmettingen te zijn geweest en het park al helemaal te hebben ingericht op alle maatregelen. "En ook voor corona wisten we al hoe je bezoekers moet reguleren, de hele dierenparken en pretparkenbranche."


Musea en bioscopen


Voor uitjes die zich voornamelijk binnen afspelen, zoals musea en bioscopen, lijken er voorlopig nog geen versoepelingen aan te komen. Het Utrechtse Centraal Museum hoopt er stiekem toch op. "Natuurlijk hopen wij dat we zo snel mogelijk weer open gaan. We hebben een prachtige tentoonstelling die wacht op publiek."

Ook in de meeste musea zijn al maatregelen getroffen en wordt gewerkt met tijdslots. "We snappen natuurlijk dat de maatregelen nodig zijn", laat het Centraal Museum weten. "Wat niet wegneemt dat we graag weer open gaan."

Mogelijk gaat het in de vergadering ook over publieksevenementen zoals festivals en braderieŰn. Eerder besloten gemeenten in overleg met de overheid al in ieder geval tot 5 mei geen vergunningen voor evenementen af te geven.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -