Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Stijging coronabesmettingen stopt, piek half april verwacht

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst in weken schiet het officieel geregistreerde aantal coronagevallen niet omhoog. Dat is de verwachting voor de wekelijkse update die het RIVM in Bilthoven vanmiddag geeft. De cijfers zijn ongeveer gelijk aan vorige week en mogelijk zelfs iets lager.

Het RIVM geeft vanmiddag het exacte aantal besmettingen dat afgelopen week is ontdekt. De schatting is dat minder dan 50.000 mensen positief hebben getest. Vorige week meldde het gezondheidsinstituut 51.866 nieuwe gevallen, het hoogste weekcijfer sinds begin januari. De afvlakking kan te maken hebben met Goede Vrijdag en Pasen, maar in de dagen ervoor was ook al een verandering te zien.


Piek half april


OMT-lid Marc Bonten, arts-microbioloog van het UMC Utrecht, bevestigde gisteravond in Nieuwsuur al dat het RIVM de piek van deze coronagolf halverwege deze maand voorziet en dat die waarschijnlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Twee weken geleden werd voorspeld dat er eind april 1400 bedden voor patiŽnten op de intensive cares nodig zouden zijn, maar de experts denken nu dat het er half april 800 zullen zijn.


"De verklaring is dat het de laatste weken meeviel hoe snel de toename van de bezetting van het aantal ic-bedden was", zegt Bonten in Nieuwsuur. "Daarbij moet opgemerkt worden dat de laatste paar dagen een sterke toename is van het aantal bezette ic-bedden. Dat zit nu op 746. Dat zal zeker weer invloed hebben op de volgende voorspelling."

Over mogelijke versoepelingen was Bonten daarom voorzichtig. "De situatie is wat ons betreft niet heel veel anders dan twee weken geleden. Er zit heel veel onzekerheid", zegt de arts-microbioloog van het UMC Utrecht. "De situatie is nog steeds instabiel."


R = 1,06


In de weekcijfers meldt het RIVM vanmiddag ook hoeveel coronapatiŽnten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld. Het reproductiegetal staat momenteel op 1,06. Dat betekent dat het virus zich nog altijd langzaam uitbreidt.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op bijna 1,7 miljoen gevaccineerde mensen. Van hen hadden meer dan 690.000 mensen ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus. In de afgelopen week is de inenting met het vaccin van AstraZeneca grotendeels gepauzeerd. Het is de tweede prikpauze met dat vaccin.


Toegangstesten


De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen vanmiddag in Utrecht meer over de pilots die het ministerie van Volksgezondheid wil houden met de coronatoegangstesten. Het ministerie is daarover in gesprek met diverse organisatoren, culturele instellingen en gemeenten. De burgemeesters willen meer weten over hoe, waar en wanneer die proeven gaan plaatshebben en welke gemeenten het ministerie daarvoor in gedachten heeft. Coronaminister Hugo de Jonge geeft een toelichting.

De burgemeesters gaan het met De Jonge ook weer hebben over versoepelingen van het coronabeleid. Het kabinet maakte daarvoor in maart een routekaart, maar het Veiligheidsberaad kwam met alternatieven. Veel burgemeesters willen dat er vooral buiten sneller meer mogelijk is, nu het vaccinatiebeleid op stoom is en iedereen een sneltest kan doen. Het kabinet en het Veiligheidsberaad praten al wekenlang over wat zij het heropeningsplan noemen.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -