Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Vaarroute Nieuwegracht blijft dicht voor gemotoriseerd vaarverkeer: 'Werf- en kluismuren niet veilig genoeg'

UTRECHT - De vaarroute over de Nieuwegracht, Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompentorengracht blijft voorlopig dicht voor gemotoriseerd vaarverkeer. Dat meldt wethouder Kees Diepeveen in een brief aan de gemeenteraad. De wal- en kluismuren en de werf- en kluiskelders langs deze route zijn afgelopen tijd gecontroleerd en blijken niet veilig genoeg.

Tijdens het onderzoek is gekeken naar wat de invloed is van baggeren en waterstromingen op de wal- en kluismuren. Dit kan de fundering aantasten, waardoor muren kunnen verzakken, met name langs de Nieuwegracht. Volgens de gemeente heeft dat te maken met de bouwwijze en de funderingen. "Daarnaast wijst een eerste analyse van duikonderzoeken uit dat delen van de aanwezige kluismuren gebreken hebben die binnen enkele jaren moeten worden hersteld", schrijft de wethouder.

De vaarroute was al een tijdje dicht voor gemotoriseerd verkeer, maar die maatregel wordt nu verlengd. De gemeente past hier de bebording op aan. Daarna wordt een plan gemaakt voor een vervolgonderzoek en uiteindelijk het herstellen van de kluismuren, meldt de wethouder in de brief. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.


Herstel Minstroom complexer dan gedacht


Het herstel van de Minstroom blijkt ook complexer dan gedacht, schrijft de wethouder in de brief. Begin september stortte daar een stuk van zo'n vijf meter in. Maar nu blijkt dat de grond achter de kademuur is uitgespoeld. Daarnaast bemoeilijkt een boom de herstelwerkzaamheden. "De Zilverlinde staat op middenspanningsleidingen van Stedin. Hierdoor is het niet mogelijk de boom te verplanten of een geschikte groeiplek te creŽren voor een nieuwe boom", aldus Diepeveen.

Vanwege het herstel is de vaarroute bij de Minstroom al een tijd afgesloten. De gemeente maakt daarom een tijdelijke doorvaart bij de Looiersbrug, zodat kanovaarders er weer door kunnen. De tijdelijke route is naar verwachting eind mei gereed.

De kademuur aan de Utrechtse Minstroom zou aanvankelijk in het eerste kwartaal van dit jaar hersteld zijn.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -