Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Farmers Defence Force voert actie bij Van der Valk in Utrecht

1/4
UTRECHT - Voor de ingang van het Van der Valk-hotel aan de Winthontlaan in Utrecht hebben ongeveer dertig boeren van Farmers Defence Force met drie trekkers staan protesteren. In het hotel was een bijeenkomst aan de gang van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel en diverse gesprekspartners uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie.

 Actievoerders aan de Winthontlaan in Utrecht. Actievoerders aan de Winthontlaan in Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Onderwerp van gesprek was volgens een woordvoerster van FDF een nieuw verdienmodel, waardoor de boeren een beter inkomen zouden krijgen. Volgens haar was een concreet voorstel voor dat verdienmodel voor 1 april beloofd, maar is het er nog niet. "De boeren worden ongeduldig", zegt ze.

Jos Ubels (vice-voorzitter Farmer Defence Force) over de actie in Utrecht


Op een van de trekkers was een bord bevestigd met de tekst 'Geef het toe, de boer is melkkoe'. Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht is de demonstratie rond 11.00 uur begonnen en mochen de boeren uiterlijk tot 13.00 uur blijven protesteren. Aan het eind van de actie spraken ze met LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Het gewenste verdienmodel, FarmerFriendly geheten, is volgens de website van FDF "een co÷peratie waarvan iedere boer lid kan worden en die de afdracht van 3 procent van supermarkten die het logo FarmerFriendly mogen dragen, zal verdelen over de leden. Een mooie constructie die mededingingproof is en op korte termijn verlichting kan bieden voor de veel te lage boereninkomens".

 Voor de ingang van het Van der Valk-hotel in Utrecht stonden ongeveer dertig boeren van Farmers Defence Force met drie trekkers. Voor de ingang van het Van der Valk-hotel in Utrecht stonden ongeveer dertig boeren van Farmers Defence Force met drie trekkers. | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

De uitkomst van het gesprek in het hotel was volgens FDF dat er binnen drie maanden alsnog een concreet plan voor boeren en tuinders moet zijn. FDF-vicevoorzitter Jos Ubels zegt dat hij op de bijeenkomst vrijdag veel "mooie intenties" gehoord van zijn gesprekspartners. Maar als het gaat om wie er straks nou daadwerkelijk meer gaat betalen, dan zijn de meningen volgens hem nog verdeeld.

Supermarktkoepel CBL wil bijvoorbeeld dat de overheid straks ook een bijdrage levert. Meebetalen door Den Haag zou onder meer gewenst zijn als gaat om kosten voor de boeren die het gevolg zijn van natuur- en milieubeleid. Zelf ziet Ubels het niet zitten om alle hoop te vestigen op de overheid. Hij wil dat er snel een concreet plan komt en dat zou alleen kunnen als de markt meer gaat betalen.

Er waren ook nog ongeveer dertig boeren met FDF meegekomen om voor de deur van de gesprekslocatie, een hotel in Utrecht, actie te voeren. Zij waren boos omdat er eerder eigenlijk was beloofd dat er voor 1 april al een concreet voorstel voor een beter verdienmodel zou zijn.

Komende weken wordt er verder gepraat tussen de partijen. Ook zullen boeren en tuinders met hun afnemers in gesprek gaan. Dat is belangrijk omdat een akkoord door brancheorganisaties over een betere waardering van de Nederlandse boer wel eens lastig kan worden in verband met kartelregels.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -