Opnieuw stop met AstraZeneca, weekgemiddelde besmettingen daalt en Utrecht deelde 140 coronaboetes uit

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt ons nog altijd flink bezig en het aantal besmettingen loopt verder op. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws. Zo daalde het weekgemiddelde aan coronabesmettingen. Daarentegen loopt de vaccinatiecampagne opnieuw een deuk op nu met het vaccineren met AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar voorlopig wordt gestopt.

Tijdelijk vaccinatiestop met AstraZeneca van mensen onder de 60

Nederland stopt per direct met de vaccinatie met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat vrijdag na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad.
Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen in Nederland van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om "uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes". Soortgelijke meldingen kwamen ook eerder uit andere EU-landen.
De GGD'en schrappen daardoor per direct ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.

543 nieuwe coronabesmettingen in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn tussen gisterochtend en vanochtend 543 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 488 besmettingen per dag uitkomt. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM.
De cijfers zijn wel lager in vergelijking met vorige week vrijdag, toen er 716 besmettingen waren. Het gemiddelde aantal besmettingen in een week ligt ook lager. Dat waren er een week geleden nog 540 per dag.
Hoewel Bunschoten omgerekend per 100.000 inwoners relatief hoog blijft scoren, daalde het aantal besmettingen in een dag tijd fors. Gisteren werden er 27 Bunschoters positief op het coronavirus getest, vandaag waren dat er 13. In Oudewater werd als enige gemeente in de provincie geen nieuwe coronabesmetting vastgesteld.
Er waren de afgelopen dag in de provincie verder 6 nieuwe ziekenhuisopnames. Geen provinciegenoot is volgens de cijfers van het RIVM overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.

Landelijk daalt weekgemiddelde ook

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in heel Nederland 7296 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daardoor is het gemiddelde aantal coronagevallen over de afgelopen week gedaald, voor het eerst in vier weken.
Het aantal sterfgevallen blijft dalen. In de afgelopen 24 uur is gemeld dat zeventien coronapatiënten zijn overleden. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal sinds 9 oktober. In de afgelopen week steeg het aantal sterfgevallen met 158, gemiddeld ruim 22 per dag, en dat is het laagste peil sinds half oktober.
Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op de intensive cares steeg juist. Er kwamen 17 patiënten bij, waardoor er nu 705 coronapatiënten op de IC liggen. Het is voor het eerst sinds 11 januari dat dit aantal boven de 700 uitkomt. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg met 7 personen naar 2330.

Utrecht deelde vorig jaar 140 coronaboetes uit

In Utrecht hebben boa's in 2020 in totaal 140 boetes gegeven vanwege het overtreden van de coronaregels. Er zijn verder bijna duizend officiële waarschuwingen gegeven. Dat staat in het handhavingsverslag van de gemeente Utrecht.
De gemeente meldt in het verslag dat "in het gros van de situaties" een beroep is gedaan op het gezonde verstand. Dat bleek niet in alle gevallen voldoende. "Handhavend optreden is echter ook nodig geweest", schrijft Utrecht dan ook. De lastigste situaties deden zich voor bij de beperkende maatregelen rond de horeca en het parkenverbod.
De gemeente kreeg ook 4.000 meldingen binnen over het niet naleven van de coronamaatregelen. Meldingen gingen bijvoorbeeld over het niet houden aan de 1,5 meter afstand, winkels die toch geopend waren, café's waarin werd gedanst of grote groepen die bij elkaar stonden.

73- en 74-jarigen kunnen nu alvast prikafspraak maken

Mensen van 73 tot 74 jaar oud krijgen volgende week een uitnodiging voor een prik tegen het coronavirus, maar ze kunnen nu alvast online een afspraak maken. Het gaat om 390.000 mensen die in 1947 en 1948 zijn geboren. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, melden RIVM en GGD GHOR Nederland.
Ook mensen uit 1949, 1950 en 1951 krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor hun vaccinatie. De zeventigers kunnen terecht bij ongeveer tachtig locaties van de GGD'en. In totaal bestaat deze leeftijdsgroep uit ongeveer 950.000 mensen.
Waarschijnlijk eind april en begin mei komt de volgende groep aan de beurt. Dat zijn mensen van 65 tot 70. In de afgelopen weken zijn 75-plussers al gevaccineerd.

RIVM onderzoekt gevolgen corona op lange termijn

Mensen die vanaf eind april een coronatest laten doen, kunnen een verzoek krijgen van het RIVM om een jaar mee te werken aan een onderzoek naar de gevolgen van besmetting op de kwaliteit van het leven op langere duur.
Het RIVM wil onderzoek doen onder duizend tot tweeduizend mensen. Er zullen ook niet-besmette mensen om medewerking worden gevraagd in een zogenoemde controlegroep. Er zal worden gelet op tal van klachten, zoals vermoeidheid en benauwdheid, maar ook het verlies van geur en smaak.

Besmet geweest in laatste half jaar? Dan afspraak voor maar één prik

Ben je het afgelopen half jaar positief getest op corona? Dan kun je vanaf vandaag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat je nog maar één afspraak voor een prik wil maken. Dat meldt het RIVM in Bilthoven, dat daarmee het advies opvolgt van de Gezondheidsraad. Eerder meldde het Rijksinstituut al dat mensen die in de laatste zes maanden Vovid-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben.
Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie plaatshad, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wél gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, aldus het RIVM.
Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor alle drie de vaccins: van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna.

Geen grote afschaling in ziekenhuizen

Ziekenhuizen melden geen grote afschaling van zorg in verband met corona, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. "De capaciteit in de Nederlandse ziekenhuizen om reguliere zorg te leveren, is deze week vergelijkbaar met de afgelopen weken."
Ziekenhuizen zeggen wel dat er deze week iets minder operatiekamers werden gebruikt dan vorige week. Deze week was 78 procent van de Nederlandse operatiekamers in gebruik, vergeleken met wat er zonder corona zou worden benut. Dat is maar iets minder dan vorige week, toen nog 80 procent van de operatiekamers in gebruik was. De weken daarvoor lag dat percentage op 79 procent.

Draagvlak voor éénbezoekersregel keldert in Utrecht

In de Veiligheidsregio Utrecht is het draagvlak voor de regel van 'thuis maximaal één bezoeker per dag' inmiddels flink gedaald. Nog geen drie op de tien Utrechters staat achter de coronamaatregel, terwijl dat in januari nog bijna de helft was. De daling in Utrecht is groter dan in andere delen van het land. Een verklaring heeft het RIVM daar niet voor.
"Het is een lastige maatregel. We willen gewoon bij elkaar op bezoek", vertelt Mariken Leurs, onderzoeker op de coronagedragsunit van het RIVM. "Maar de maatregel is wel effectief. Samen met de avondklok denken we dat het goed is voor een daling van 10 procent van de R-waarde."