Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Farmers Defence Force wil schadevergoeding van Opsporing Verzocht

BILTHOVEN - Het is Farmers Defence Force (FDF) niet gelukt om nader te komen tot de Nederlandse staat en omroep AVROTROS. FDF spande een zaak aan na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht waarin de organisatie in verband werd gebracht met brandstichting, onder meer vlakbij het RIVM in Bilthoven.

Met deze suggestie is de goede naam aangetast, aldus FDF. De boerenorganisatie eiste daarom een schadevergoeding van 50.000 euro. Maar de rechter liet doorschemeren dat dit bedrag aan de hoge kant is. Op de gang probeerden de partijen of ze elkaar konden naderen, maar het gat bleek te groot. De rechtbank doet daarom op 20 april uitspraak.


Demonstratie


In juli vorig jaar was er een demonstratie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven waar FDF protesteerde tegen het stikstofbeleid van de regering. De avond daarvoor werd op drie plaatsen in Bilthoven en omgeving brand gesticht: bij het gemeentehuis, vlak naast het terrein van het RIVM en bij een tekstkar waar 'Houd 1,5 meter afstand' op staat.

Opsporing Verzocht, een programma waarin politie en justitie samen met kijkers misdrijven proberen op te lossen, besteedde 13 oktober aandacht aan de branden. In de uitzending werd onder meer gezegd dat de vermoedelijke brandstichter "mogelijk banden had met een militante kern van een van die actiegroepen die later die dag bij de demonstratie waren". Ook Viruswaarheid en Nederland in Opstand hadden zich bij de demonstratie van de boerenorganisatie aangesloten.


Rectificatie


Opsporing Verzocht plaatste overigens kort na de uitzending een rectificatie op de website. "Er is geen bewijs voor zo'n verband tussen de branden en deze protestgroepen, en ook geen enkele concrete aanwijzing voor een link tussen degenen op de beelden en die groepen", aldus het programma later op de site. "Die link had niet gelegd moeten worden. Ook had niet gesuggereerd mogen worden dat Farmers Defence Force een militante kern heeft."

FDF noemde de suggestie "een absurde voorstelling van zaken" en "100 procent nep nieuws".


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -