Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Posters van anti-abortusbeweging uit Utrecht verwijderd

UTRECHT - Op verzoek van de gemeente zijn vijf anti-abortusposters uit de stad verwijderd. Die hingen in reclamevitrines en abri's. PvdA-raadslid Hester Assen maakte zich boos over de reclame-uitingen. Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) ging mee in dat gevoel en gaf aan eerder al actie te hebben ondernomen.

De posters moeten vrouwen overhalen om geen abortus te plegen, maar de informatie op de bijbehorende website is niet objectief, zo stelt Assen: "In Utrecht toonden abri's afgelopen weken de afbeelding van een aantal weken oude foetus en verwijzing naar een anti-abortuswebsite," zegt het raadslid, die de posters 'afschuwelijk' noemt.

"Dat je aanstoot kan nemen aan reclame-uitingen, is uiteraard geen reden die te verhinderen. Op de website staat echter feitelijk onjuiste informatie over abortus terwijl de naam van de site de indruk wekt objectief en informatief te zijn."


Persoonlijk verhaal


De abri's zijn eigendom van de gemeente, maar worden geëxploiteerd door reclamebedrijf RBL. Wethouder Kees Diepeveen meldde dat er twee klachten over de posters bij de gemeente zijn binnengekomen. De gemeente heeft direct contact opgenomen met die klagers. "Naar aanleiding van dat contact heeft de exploitant de posters verwijderd. Ze zijn ongeveer een week te zien geweest. De poster zijn verwijderd door de exploitant wegens medeleven met het zeer persoonlijke verhaal van één van de melders."

Hij gaf verder aan dat de gemeente lastig tegen dit soort uitingen kan optreden. "De gemeentelijke reclame-verordening en de reclame-richtlijnen zijn vastgelegd in de Welstandsnota, die gaat over verschijningsvormen, maar dat gaat niet over de inhoud van de reclame-uitingen."

In de overeenkomst met de exploitant zijn wel bepalingen opgenomen die in dit soort zaken houvast bieden: "Daarin staat dat de reclame-uitingen niet storend en/of aanstootgevend mogen zijn, en niet in strijd met de goede zeden en de openbare orde mogen zijn."

Hester Assen is blij met het weghalen van de poster. Diepeveen gaf aan dat de posters in deze vorm ook niet meer terugkomen in de stad. "De exploitant heeft op een adequate manier gereageerd."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -