20 jaar huwelijksgelijkheid: 'Zichtbaarheid is nog steeds nodig'

UTRECHT - Precies twintig jaar na het eerste homohuwelijk gaven Romy en Jeannette elkaar vandaag het jawoord. Om dit bijzondere jubileum te vieren, werd het koppel getrouwd door burgemeester Sharon Dijksma. "Het is een eer dat wij op deze manier getrouwd zijn", vindt Romy van Nus. "Ik was heel zenuwachtig", zegt haar vrouw Jeannette.
Precies 20 jaar werd het eerste homohuwelijk gesloten. Voor deze twee koppels is het daarom een bijzondere dag.
De vrouwen zouden willen dat hun relatie niet door sommige mensen wordt bestempeld als bijzonder. "We zijn een normaal gezin met twee kinderen en een huis, niks geks aan", zegt Jeannette. Maar zo worden ze lang niet altijd behandeld. "We krijgen nog steeds vragen wie het mannetje en wie het vrouwtje is. Soms horen we ook seksueel getinte opmerkingen. Het hoort er een beetje bij maar eigenlijk is het niet normaal", vertelt Romy.
De trouwambtenaar wilde weten hoe hij ons moest noemen: bruid en bruidegom?
Marjanka Sierevelt
Twintig jaar geleden was het nog veel meer wennen. Zelfs de trouwambtenaar was wat onzeker, vertelt Marjanka Sierevelt. In augustus 2001 trouwde zij met Ingeborg Hornsveld. Voor de bruiloft werden ze nog gebeld door de trouwambtenaar. "Hij wilde weten hoe hij ons moest noemen. Bruid en bruidegom? Dat was wat hij normaal zei, vertelde hij." Ze lachen erom. "Doe maar wat je wilt, zeiden we."
Jeannette en Romy geven elkaar het jawoord
Jeannette en Romy geven elkaar het jawoord © RTV Utrecht
Sharon Dijksma is als trouwambtenaar iets beter voorbereid dan de trouwambtenaar van Marjanka en Ingeborg twintig jaar geleden. Ze vindt het een eer om de bruiden in de echt te verbinden en vindt het belangrijk dat iedereen wordt geaccepteerd zoals hij is.
"Ik geloof dat Utrecht daar als stad heel vaak het goede voorbeeld in geeft, maar ik denk wel dat we alert moeten zijn. Het is belangrijk om vandaag op een positieve manier aandacht te besteden aan deze gemeenschap en aan het feit dat alle mensen gelijk zijn", zegt de burgemeester.
Burgemeester Sharon Dijksma over LHBT-acceptatie
Nederland was twintig jaar geleden het eerste land ter wereld waar het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen mogelijk werd. Anno 2021 staat de teller op dertig landen. Romy en Jeannette beseffen dat ze dus in ruim 160 landen níet mogen trouwen. "En dat is wel heel triest."
Marjanka en Ingeborg realiseerden zich vanochtend nog hetzelfde, vertellen ze. Daarom vinden ze het des te belangrijker dat homo-emancipatie zichtbaar wordt en blijft. "Het klinkt als flauwekul, zo'n regenboog-zebrapad in Utrecht. Maar die zichtbaarheid is nodig om te laten zien dat je er bent en mag zijn."
De twee merken dat de huidige jonge generatie er al heel anders over denkt. "Als ik vriendinnen van mijn dochter vertel dat we getrouwd zijn zodra het kon, denken ze: 'zodra het kon?'". Ingeborg legt dan uit dat het daarvoor niet mocht. "Dat voelt als uitleggen dat mensen met flaporen niet mogen trouwen." Tevreden concludeert ze nu: "het is goed dat kinderen denken: wat is dat nou voor idioterie? Zo moet het wereldwijd worden."