Nog veel stemlokalen niet toegankelijk voor mensen met beperking, maar pluim voor Utrecht en Amersfoort

© RTV Utrecht
UTRECHT - Veel mensen met een beperking konden vorige week tijdens de verkiezingen nog steeds niet zonder obstakels hun stem uitbrengen in een stembureau. Dit meldt het College voor de Rechten van de Mens op basis van informatie van het meldpunt Onbeperkt Stemmen.
Sinds 2019 moeten stemlokalen volledig fysiek toegankelijk zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar het college ontving toch nog veel meldingen over onder meer te hoge drempels, zware deuren of gladde rolstoelhellingen. Hierdoor was het voor sommigen niet mogelijk om zelfstandig het stemlokaal binnen te komen. Dit gold ook mensen met een visuele beperking.
Bij het meldpunt Onbeperkt Stemmen zijn in totaal 132 meldingen binnengekomen. Van alle meldingen gaat iets minder dan de helft (49 procent) over structurele problemen, zoals de fysieke toegankelijkheid van stemlokalen. "Op basis van de meldingen kunnen we concluderen dat de verkiezingen nog steeds niet volledig toegankelijk zijn", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College.
Ook bleek dat medewerkers van een stembureau niet altijd op de hoogte waren van de geldende regels. Zo werden begeleiders soms geweigerd, waardoor sommige mensen met een beperking niet konden stemmen. De rest van de klachten ging over het stemmen in tijden van corona. Zo konden mensen onder de 70 jaar onlangs niet per brief stemmen. Sommigen gingen niet stemmen, omdat ze vreesden voor hun gezondheid.

Utrecht en Amersfoort

Toch is op verschillende plaatsen hard werd gewerkt aan meer toegankelijkheid, meldt het College. "Zo waren er bijvoorbeeld in Utrecht en Amersfoort extra toegankelijke stemlokalen, waarbij gebruik werd gemaakt van de input van ervaringsdeskundigen. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid is niet alleen erg waardevol, maar ook een belangrijke verplichting van het VN-verdrag handicap. Dit soort initiatieven juicht het College daarom toe."