Kick of kater? Vreugde en verdriet bij Utrechtse kandidaat-Kamerleden

PROVINCIE UTRECHT - Wel of niet de Tweede Kamer in? Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar in de politiek, merkten Utrechtse kandidaten tijdens de verkiezingsnacht. 'The morning after' spraken we met ze. Wie zit er op de wip en wie gaat de Kamer in? Wat is het geheim van Volt en de VVD? En waarom heeft 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan begrip voor de "keiharde afstraffing" voor haar partij?
De VVD werd de grootste partij met 35 zetels. De Utrechters Dennis Wiersma (9e op de kieslijst) , Queeny Rajkowski (13e) en Judith Tielen (27e) lijken zeker van een plek in de Tweede Kamer. Ook voor Zohair el Yassini (plek 15) was het een mooie avond. Het Utrechtse VVD-Kamerlid kan opgaan voor een tweede termijn.
Zohair el Yassini.
Zohair el Yassini. © ANP
Ondanks de deuken die de liberalen de afgelopen vier jaar opliepen, bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire, is de overwinning overduidelijk. El Yassini schrijft het succes grotendeels toe aan het vertrouwen in Mark Rutte. "De kiezers willen politici die zaken oplossen en aanpakken en ze weten dat die soms ook fouten kunnen maken. Maar het gaat er uiteindelijk om dat mensen er vertrouwen in hebben dat je de schouders eronder zet om het beter te maken voor mensen."

Snelle formatie

El Yassini wil de komende vier jaar blijven knokken voor gelijke kansen. Ook het herstel na de coronacrisis is voor hem een speerpunt. "Er is nog echt heel veel te doen. We willen de economie een boost geven." Een lang formatie verwacht hij niet. "Dat kunnen we ons ook niet veroorloven. We gaan aan de bak en willen graag een snelle formatie of hoofdlijnen."

Heel spannend voor Utrechts D66-raadslid

Het Utrechtse D66-raadslid Anne-Marijke Podt staat op plek 26. Na de eerste exit-poll stond haar partij op 27 zetels. Met dat aantal zou Podt de Kamer ingaan, maar later werden het 24 zetels. Het is dus nog erg spannend. Of ze nog geslapen heeft? "Jazeker, ik was zo moe van de campagne dat dat nog wel lukte."
Anne-Marijke Podt.
Anne-Marijke Podt. © RTV Utrecht
Het gevoel dat ze buiten de boot valt, heeft ze niet. "Ik dacht meer: allemachtig. Ik wist dat we het goed zouden kunnen doen, maar over deze uitslag ben ik wel een beetje beduusd. We gaan nog even nazweven en daarna kijken we verder. Mocht ik de Kamer ingaan, dan zal het afscheid van Utrecht me in ieder geval zwaar vallen." Kiki Hagen, wethouder in De Ronde Venen, lijkt in ieder geval de Kamer in te gaan voor D66. Ze staat op plek 21.

50PLUS-lijsttrekker: 'Keihard afgestraft, beetje terecht wel'

50Plus dan. De ouderenpartij gaat van 4 naar 1 en is "keihard afgestraft" voor de interne ruzies, zegt de Woerdense lijsttrekker Liane den Haan. "Heel verdrietig en teleurstellend, maar de kiezer heeft gesproken en de afstraffing is wel een beetje terecht."
Eerste reactie Liane den Haan op exitpolls
Den Haan staat sinds vijf maanden aan het roer bij de ouderenpartij. "Die periode is veel te kort geweest om de rust te herstellen en het vertrouwen van de kiezer terug te winnen." Of Den Haan genoeg voorkeursstemmen heeft om de Kamer in te gaan is nog even afwachten.

CDA'er Derk Boswijk in onzekerheid

Spannend wordt het ook voor Provinciaal Statenlid Derk Boswijk. De politicus uit Kockengen staat op de veertiende plek van de kieslijst van het CDA. Die partij stevent vooralsnog af op vijftien zetels. Maar omdat de partij veel werkt met regionale kandidaten met een grote achterban sluit Boswijk niet uit dat hij wordt ingehaald op voorkeursstemmen. Kantje-boord in Kockengen dus.
CDA'er Derk Boswijk moet afwachten

Utrechtse Volt-kandidaat lijkt het net niet te redden

Nieuwkomer Volt is een van de grootste verrassingen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De 'pan-Europese partij' lijkt drie zetels te halen. Dat betekent dat de partij voor het eerst in de kamer komt. Marieke Koekkoek uit Utrecht is kandidaat voor Volt. Ze staat op plaats 4 en lijkt het dus net niet te redden.
Net na het stemmen.
Net na het stemmen. © Marieke Koekkoek
Een overwinning met een bitter randje? "Nou, dat valt heel erg mee. Het was voor ons als relatief onbekende partij überhaupt spannend om dit de afgelopen maanden mee te maken en dan is het geweldig als je ook nog Kamer ingaat." En wel of geen zetel; Koekkoek blijft bij Volt betrokken.
We zoeken de verbinding en zijn positief ingesteld
Marieke Koekkoek (Volt)
Een verklaring voor het succes heeft ze wel. "We zoeken de verbinding, de overeenkomsten en zijn positief ingesteld. Dat is iets waar meer mensen naar op zoek zijn." In de stad Utrecht behaalde Volt zo'n 6,5 procent van de stemmen. "Dat komt zeker doordat er veel jong mensen wonen, maar we zien toch ook 55-plussers die op ons stemmen vanwege onze Europese boodschap van vrede en veiligheid."
Andere Utrechters die vooralsnog een zetel lijken te veroveren zijn: Corinne Ellemeet uit Abcoude (GroenLinks, 2e op de lijst), Bart Snels uit Utrecht (Groenlinks, 6e), Maarten Hijink uit Amersfoort (SP, 5e), Jasper van Dijk uit Utrecht (SP, 9e), Gert-Jan Segers uit Amersfoort (CU, 1e), Eva van Esch (PvdD, 6e), Roelof Bisschop uit Veenendaal (SGP, 3e) en Nicki Pouw-Verweij uit Maarssen (JA21, 2e).
Femke Merel van Kooten-Arissen uit Woerden lijkt met Splinter de Kamer niet te halen. "Het is een eerste exitpoll", zei ze kort na het sluiten van de stemlokalen. "Dus ja, het kan alle kanten nog op gaan. Maar het is jammer dat we er nu al niet er in staan."
Femeke Merel van Kooten lijkt niet de Kamer in te gaan