Ronald McDonald Huis in Utrecht mag niet bouwen in beschermd natuurgebied

Impressie nieuwbouw.
Impressie nieuwbouw. © Ronald McDonald Kinderfonds
UTRECHT/DE BILT - Het Ronald McDonald Huis in Utrecht mag niet in een beschermd natuurgebied gaan bouwen. Provinciale Staten heeft een motie aangenomen waarin wordt geëist dat er opnieuw moet worden gekeken naar een andere "passende en haalbare locatie".
Over de verhuisplannen van het logeerhuis voor ouders, broers en zussen van ernstig zieke kinderen ontstond de afgelopen tijd veel ophef. Het huis moet van het huidige adres bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum vertrekken om plaats te maken voor een parkeergarage. Alternatieve plekken voor nieuwbouw die waren toegewezen, lagen volgens Ronald McDonald te ver van het ziekenhuis af.
De organisatie wil dat familie op loopafstand van het kind moet kunnen logeren. De 'kavel' die ze zelf op het oog had, behoort echter tot het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nieuwbouw zou de nominatie als werelderfgoed in de war kunnen schoppen, vreesden tegenstanders.
Het Ronald McDonald Huis begon daarop een petitie voor hun ideale locatie, die door 120.000 mensen werd ondertekend. Ook het UMC Utrecht, Universiteit Utrecht, Prinses Máxima Centrum en Vereniging Kinderkanker Nederland steunden de actie.
De provincie wil nu samen met de gemeente Utrecht meedenken over een passende plek. De gemeenteraad vergadert hier nog over. Gedeputeerde Staten waren al tegen het oprekken van de bouwgrens in het beschermde gebied. Dat geldt nu ook voor de meerderheid van Provinciale Staten.
"Wij zijn blij dat Provinciale Staten een locatie voor het Ronald McDonald Huis, dicht bij de kinderziekenhuizen, niet afwijst", zegt Madelon Flint, bestuursvoorzitter van Ronald McDonald Huis Utrecht. "De stemmen van bijna 120.000 mensen, die de petitie voor het Ronald McDonald Huis hebben ondertekend, zijn gehoord. Wij vertrouwen erop dat de gemeenteraad een goede afweging zal maken en wij kijken uit naar een plek voor ouders, op veilige loopafstand van de ziekenhuizen."
Mirjam van Velthuizen, lid raad van bestuur van het UMC Utrecht, is blij dat er ruimte is voor een afweging van de gemeenteraad. "Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt. Uitgangspunt blijft het creëren van een win-win-situatie voor de herontwikkeling van het Utrecht Science Park. Een autoluwe, duurzame campus met ruimte voor wonen, verblijven en kennisontwikkeling. Met meer groen, behoud van goede logeerplekken voor ouders van zieke kinderen en behoud van de historische en landschappelijke waarde van de omgeving en de Nieuwe Hollandse Waterlinie."
Anton Pijpers, voorzitter College van Bestuur Universiteit Utrecht: "Ik heb vertrouwen in een goede uitkomst. Er is zorgvuldig onderzoek gedaan naar de beste locatie. Er komt per saldo meer groene ruimte terug. Dat past ook bij onze grotere ambities voor een duurzaam en autoluw USP. Bovendien kun je een nieuw Ronald McDonald Huis in combinatie met de groencompensatie en investeringen in biodiversiteit zo inpassen in het landschap dat de Unesco-aanvraag voor de Hollandse Waterlinie er kwalitatief op vooruit gaat."