Gemengde gevoelens in horeca: 'Wel met zijn vieren sporten, maar niet met zijn vieren op het terras'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Verschillende sectoren en organisaties zijn verheugd over de vanavond aangekondigde veranderingen in het coronabeleid. Horeca-ondernemers zitten nog met gemengde gevoelens.
Persconferentie
Per 16 maart wordt er meer mogelijk voor grote winkels, verpleeghuizen en op het gebied van samen buiten sporten, zo werd vanavond bekend. Ook zwemles en afzwemmen is dan weer toegestaan. Van versoepelingen wilde demissionair premier Rutte niet spreken tijdens de persconferentie, wel van aanpassingen en kleine correcties. Ook kwam hij met perspectief voor horeca-ondernemers en studenten.
Het kabinet hoopt rond Pasen namelijk "nieuwe stappen" te kunnen zetten met het afschalen van de coronamaatregelen. Als het lukt om de zogenoemde R-waarde onder de 1 te houden, is er mogelijk weer ruimte voor het heropenen van de terrassen, mogelijk op 31 maart. Wel komt er een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras.

Willekeur

Erwin Storm, eigenaar van de Koning van Denemarken in Rhenen, zette vorige week zijn terras buiten als protest. Hij heeft gemengde gevoelens. "Ik ben blij dat we weer op de kaart staan, maar het maximum aantal van vijftig mensen op een terras met twee gasten aan één tafel vinden we jammer. Sporten mag je wel met vier mensen buiten, dus dat is nogal willekeurig allemaal." Storm is van plan om zijn lobby voor meer mogelijkheden in de horeca voort te zetten.
Het is fijn dat er perspectief wordt geboden aan de horeca, maar het is onvoldoende, vindt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland ( KHN). "We moeten ervoor waken dat het kabinet denkt dat met het openen van de terrassen 'de horeca' is geholpen."
De directeur wijs erop dat er veel horecazaken zijn die geen terras hebben. Ook zullen de ondernemers die wel een terras hebben, veel minder omzet kunnen maken dan normaal. Beljaarts is "wel blij dat er nu iets van perspectief wordt geboden, want dat is absoluut beter dan in het duister tasten".

Grote winkels

Grote winkels mogen één persoon per 25 vierkante meter mogen ontvangen. Het maximum is daarbij vijftig klanten. Dat biedt nieuw perspectief aan grotere woonwinkels, modezaken of tuincentra. Zij mochten al op afspraak steeds twee personen ontvangen maar dat aantal wordt dus flink opgeschroefd.
De eigenaren van Kok Wooncenter in Hoogland zijn opgelucht. "Meer mensen, reuring! Vijftig klanten, daar worden we wel enthousiast van." "Dit is weer een stap en daar zijn we altijd blij mee" zegt een woordvoerster van HEMA.
Bouwmarktketen Hornbach is minder enthousiast over het maximum aantal van vijftig klanten. Volgens een woordvoerder heeft een Hornbach-filiaal gemiddeld een oppervlakte van 15.000 vierkante meter. Dat zou betekenen dat er zonder plafond zeshonderd klanten tegelijk in de winkel zouden mogen zijn als er genoeg afstand kan worden bewaard
Winkeliersorganisatie INretail in Zeist is tevreden over de extra openstelling, maar blijft erbij dat winkels eigenlijk helemaal open zouden moeten. Daarover dient nog een kort geding tegen de staat.

Verpleeghuizen

Ouderenbond ANBO in Woerden noemt de verruiming van bezoek voor bewoners van verpleeghuizen "een verbetering". Het demissionair kabinet maakte maandag bekend dat in verpleeghuizen waar bewoners zijn gevaccineerd, het maximaal aantal toegestane bezoekers wordt verhoogd van één naar twee per dag.
De ouderenbond pleit ervoor bij succes van deze versoepeling snel door te pakken, naar bijvoorbeeld twee momenten van twee bezoekers per dag.

Studenten

"Een lichtpunt aan de horizon van studenten" noemt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Utrecht de aankondiging van het kabinet dat studenten mogelijk vanaf eind maart weer een dag in de week naar hun hogeschool of universiteit kunnen komen.
"Online-onderwijs werkt eenzaamheid, somberheid en concentratieproblemen in de hand. Het is goed dat het kabinet stappen gaat zetten richting meer fysiek onderwijs", reageert voorzitter Dahran Çoban.