Christelijk Lyceum Veenendaal ontvangt duizend leerlingen per dag: 'Heel blij, maar we houden ons hart vast'

VEENENDAAL - Rector Willem de Vos straalt terwijl hij door de school loopt. Hoewel het online lesgeven soepel verliep, is hij blij weer meer gezichten op school te zien. "Het was toch een beetje behelpen."
Het Christelijk Lyceum in Veenendaal opende vandaag weer de deuren. Sinds 1 maart is het verplicht om middelbare scholieren minimaal één dag per week fysiek les te geven. Vorige week werd de les nog buiten gehouden.
Toezicht op het afstand houden.
Toezicht op het afstand houden. © RTV Utrecht
De leerlingen gaan 2,5 dag per week fysiek naar school gaan. Dit betekent dat het Christelijk Lyceum elke dag de helft van alle scholieren fysiek ontvangt en per dag zo'n duizend leerlingen. De ene week krijgen ze drie dagen les, de andere week twee dagen.
"Leraren zijn niet opgeleid om via een schermpje les te geven," zegt de Vos. De onlineles ging dan wel met een videoverbinding, maar de camera's bleven vaak genoeg uit. Toch stapt de school niet helemaal van het online lesgeven af. Als de ene helft van de klas op school zit, volgt de andere helft de les online.

Hybride

De leraar geeft ongeveer de helft van het lesuur les, zodat ook de online kinderen les kunnen volgen. "Deze hybridevorm vergt best veel van de leraren, dus de andere helft van de les zullen de leraren gewoon beschikbaar zijn voor de leerlingen die fysiek aanwezig zijn," legt de Vos uit. Op deze manier zullen de leerlingen geen achterstand opbouwen en hoeft de les toch maar één keer gegeven te worden.
"Als je door de gangen loopt hou je je mondkapje op, hè!", zegt rector Willem de Vos tegen een groepje leerlingen in de gang. Zo'n duizend leerlingen zijn vandaag weer op het Christelijk Lyceum te vinden, verspreid over drie gebouwen. "We zijn heel blij en houden tegelijkertijd ons hart vast," vertelt de Vos. Ze hebben meerdere maatregelen getroffen om het naar schoolgaan zo veilig mogelijk te laten verlopen. "We willen namelijk openblijven en geen Jojo-effect creëren, waarin we zo meteen weer thuis zitten."
Eindelijk weer leerlingen in de school.
Eindelijk weer leerlingen in de school. © RTV Utrecht

Wennen

Onder de leerlingen lijkt nog enige twijfel te heersen. Vooral het ritme is weer even wennen. "Ik kon thuis natuurlijk later op en ontbijten achter mijn laptop," vertelt Elise Hootsen. "Maar het is toch wel beter voor me om weer naar school te gaan. Ik raakte toch sneller afgeleid thuis."
Fabián Hómez Rodriguez herkent dat wel. "Thuis had ik allemaal games op mijn computer staan, dus dan was het heel makkelijk om even een spelletje te spelen tijdens de les." Maar erg om weer naar school te gaan? Dat zeker niet! "Ik vind het heel fijn om mijn vrienden weer te zien, al is het nu nog maar de helft van de klas."
De leerlingen zijn net magneten
Rector Willem de Vos
Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de school verschillende pauzeblokken ingelast. Op deze manier zullen geen duizend leerlingen tegelijk pauze hebben, maar nog maar vijfhonderd. "Jongens als jullie aan tafel zitten in de pauze, zorg er dan voor dat er 1,5 meter tussen jullie zit," zegt een man in een geel hesje.
De leerlingen hebben de neiging om naar elkaar toe te trekken, maar daarvoor zijn surveillanten geregeld. "De leerlingen zijn net magneten," vertelt de Vos. "We gaan daarom ook goed met ze in gesprek over waarom we de maatregelen hanteren."
"Leswisseling voor docenten." Klinkt er ineens over de speakers in de school. "We hebben ervoor gekozen om de leraren drie minuten eerder van lokaal te laten verwisselen dan de leerlingen," legt de Vos uit. Op deze manier kunnen ze veilig van lokaal verwisselen en mogen de leerlingen drie minuten later verplaatsen als de echte bel afgaat. "We zijn ontzettend blij, maar houden tegelijkertijd ons hart vast, want we willen zo graag," zegt de Vos.
Pauze.
Pauze. © RTV Utrecht