Dansacademie, zorginstelling of toch horeca: wat gaat er gebeuren met de Utrechtse Sint-Josephkerk?

UTRECHT - Een visgraatvloer en glas-in-loodramen, hipper kun je het eigenlijk niet krijgen. Beide elementen zijn terug te vinden in de Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht. Die was daarmee zijn tijd ver vooruit, want de kerk is al in 1901 gebouwd. En wie zulke details écht liefheeft, kan zijn geluk niet op: de kerk staat namelijk te koop.
De kerk aan de Draaiweg staat te koop.
De kerk aan de Draaiweg staat te koop. © RTV Utrecht
Deze dagen komen de eerste geïnteresseerden een kijkje nemen in het monumentale pand. Het zijn met name vastgoedinvesteerders die serieuze interesse hebben. "Utrecht is booming", zegt een van hen. Woningen, horeca of een gave concerthal à la Paradiso? Daar hebben veel partijen ongetwijfeld een flinke smak geld voor over.
Maar even makkelijk geld verdienen, dat zit er bij de koop van zo'n gebouw niet in. "De kerk heeft een maatschappelijke bestemming met religieuze invulling", zegt makelaar Michiel Putz. "Een kinderopvang, zorginstelling of dansacademie worden onder meer genoemd. We zijn op zoek naar een partij die met respect omgaat met de geschiedenis van dit gebouw."

Voorbehoud van financiering

Zo zijn bijvoorbeeld de komst van een casino of bordeel al bij voorbaat uitgesloten. En of de Sint-Josephkerk - net als Olivier - omgetoverd gaat worden tot een biercafé is ook nog maar de vraag. "Je loopt een zeker risico", zegt een gegadigde. "Want als je het koopt, moet je vervolgens ook naar de gemeente om je plan rond te krijgen. En de buurt vindt er natuurlijk ook iets van. Niet iedereen zit te wachten op nog een café."
Bovendien kun je niet zomaar even onder voorbehoud van financiering een bod uitbrengen, legt makelaar Putz uit. "Bij het kopen van een gewone woning, zal je inderdaad altijd eerst zorgen dat je een hypotheek kunt krijgen van de bank en kun je bijvoorbeeld ook de koop laten afhangen van een bouwtechnische keuring."
Prachtige glas-in-loodramen: een nieuwe eigenaar mag de Sint-Josephkerk niet zomaar naar hartelust wijzigen. Het is immers een monument.
Prachtige glas-in-loodramen: een nieuwe eigenaar mag de Sint-Josephkerk niet zomaar naar hartelust wijzigen. Het is immers een monument. © RTV Utrecht

Visie Religieus erfgoed

Dat gaat bij een bod op de Sint-Josephkerk wel even anders. "Degenen die komen kijken, zullen hierna goed hun huiswerk moeten gaan doen. Spitten door archieven en ook de Visie Religieus erfgoed, die de gemeente in 2017 naar buiten bracht, eens goed moeten doornemen. Daarna kunnen ze een bod uitbrengen in een gesloten envelop. Naast het bedrag zullen zij ook met een uitgewerkt conceptplan moeten komen en daarna gaat het bisdom in conclaaf."
Het is dus niet een kwestie van 'wat de gek ervoor geeft', en over een eventuele prijs wil Putz dan ook niets loslaten. "Ik wil absoluut niet sturen in getallen. Sterker nog: ik weet zelf ook niet wat partijen gaan bieden. Voor mij wordt het ook spannend om te zien wat straks allemaal geboden wordt."

Symbolisch bedrag

Overigens hoeft een dergelijk gebouw helemaal niet per se de gigantische bedragen te kosten die je misschien denkt. "Sterker nog, er worden ook weleens kerken verkocht voor een symbolisch bedrag van 1 euro", legt een van de geïnteresseerde kijkers uit. Maar daar moet je je niet op verkijken, want het onderhoud van een kerk kan behoorlijk in de papieren lopen. "Als je een lekkage hebt, kun je niet zomaar de eerste de beste loodgieter bellen. En als je iets aan de fundering moet doen, kan het miljoenen kosten."

Witte rook

De komende dagen staan in het teken van kijkdagen en eens rustig nadenken over een creatief plan voor wat er met de Sint-Josephkerk moet gebeuren. Geïnteresseerde partijen krijgen tot 7 april 11.00 uur 's ochtends de tijd om een bod uit te brengen. Als alle biedingen en conceptplannen binnen zijn, gaat het bisdom in beraad. Dan duurt het nog wel enkele weken voordat bekend wordt wie de kerk heeft gekocht, verwacht makelaar Putz. "De kerk moet ook nog vanuit Rome officieel uit de eredienst onttrokken worden. En daarna verwacht ik - om maar in Katholieke termen te blijven - witte rook."